Dersim’in Efrînli gerillası

Efrîn’de doğup Halep’te büyüyen Samiye Oso (Binevş Rubari), 12 yıllık gerilla tecrübesinin ardından “Yüz kez de bu halka canımızı versek azdır” diyerek gittiği Dersim’de 4 Temmuz 2007’de şehit düştü.

Efrîn’de 1979’da dünyaya gelen ama Halep’te büyüyen Samiye Oso (Binevş Rubari), genç yaşlarda tanıdığı PKK’ye 1992’de katılır. İki yıl sonra Kürdistan dağlarına adım atar. Heftenîn, Qendîl, Zap, Xinêrê, Xakurkê, Metîna alanlarında görev yapar.

Dersim yollarına revan olmadan önceki 12 yıl pratiğine ilişkin şunları söyler: “Gerçekten de zorlu süreçlerdi ve örgüt için tarihi yıllardı. Güçlü gelişmelerin yanında zorluklar da vardı. Savaşın en yoğun olduğu ve örgütün zorlandığı süreçlerin de içindeydim. Bu kadar yıl nasıl geçti bilmiyorum. O kadar yoğundu ve kendi içinde o kadar gelişme, değişim vardı ki…”

BÜYÜK GÜVEN DUYGUSU

Dersim’e 2006’da gitmeye hazırlanırken her gerilla için zor ve duygusal günlerin olduğunu, hızlı ilerleyen zaman içinde büyük tecrübeler de kazandığının altını çizerek, şöyle devam eder: “Yarının da bize neler sakladığını ya da nelerle karşılaşacağımı bilemiyorum ama büyük bir güven duygusu var. Hem örgütten hem de Önderlikten aldığım güven. Güven olgusu gerilla için olmazsa olmazdır. İnsan önce kendisine güvenecek ve yapabileceğine anacak, böylece güven de vermiş olacak. Önce kendine güven.

HER ŞEYE HAZIR HİSSEDİYORUM

Nereye gidersem gideyim orada çalışmalara katılabilirim, çalışabilirim. Bu geçen yıllardan askeri, siyasi ve pratik anlamda büyük tecrübeler edindim. Kendimi her şeye; her hamle ve atılıma hazır hissediyorum. 2006 baharında bu hamlenin başlatılması ve bizim de katılmamız büyük bir şanstır. Bu süreçte rol alıp misyon sahibi olmak önemlidir. Umudumuz var ve hazırlıklarımızı da buna göre yaptık.

HALKA CEVAP OLMA GAYRETİ

Her gün baskı ve zulüm altında olan halkıma bu gidişimle moral, güç ve cevap olmaya çalışacağım. Ben inanıyorum ki; halkımız sonuna kadar bize sahip çıkacaktır. Madem ki böyle bir halka sahibiz yüz kez de bu halka canımızı versek azdır. Böylesi büyük bir direnişe sahip bir halka neyi versek eksik kalır.”

PKK’li Binevş Rubari (Saniye Oso), 4 Temmuz 2007’de Dersim’de bir karakol eylemine gidişi sırasında şehit düştü.