'Devlet kadınlara yönelik suç işleyen erkekleri cesaretlendiriyor'

P.M.’ye işkence yapan ve katletme girişiminde bulunan Abdullah Memiş’in duruşması ertelendi. Kadınlar, devletin kadınlara yönelik suçlardaki rolüne dikkat çekti.

Amed'in Silvan ilçesinde P.M. adlı kadının, boşanmak istediği Abdullah Memiş tarafından işkenceye uğramasına ilişkin açılan davanın duruşması Silvan Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. P.M.’nin aldırdığı üç koruma kararını ihlal eden, bu süreçte dört ayrı tarihte şiddet uygulayan ve kadını ağır yaralayarak katletmeye çalışan fail hakkında “Basit yaralama” suçundan dava açıldı. P.M., Rosa Kadın Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi ve Amed Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin katıldığı duruşmaya fail katılmadı. Duruşmayı ayrıca Amed Şiddetle Mücadele Ağı bileşenleri de izledi.

Sanığın adresinin tespit edilerek, duruşmada hazır bulunmasına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 20 Ocak’a erteledi.

'SADECE 2 KEZ GÖZALTINA ALINDI'

Duruşma sonrası kadınlar, Silvan Kaymakamlığı önünde açıklama yaptı. Eyleme Amed Şiddetle Mücadele Ağı bileşenleri TJA, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi’nin yanı sıra kadın hukukçular katıldı.

Rosa Kadın Derneği Üyesi Avukat Elif Tirenç İpek Ulaş, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği süreçten bu yana yaşanan kadına yönelik şiddet ve katliamları hatırlatarak, kadınların birçoğunun “koruma kararına” rağmen yaşamını yitirdiğini belirtti.

Kadınların başvurduğu mekanizmaların etkisizliğine dikkat çeken Ulaş, "Koruma kararları Memiş tarafından 6 kez ihlal edilmesine ve defalarca kez şiddet suçunun tekrarlanmasına rağmen bugüne kadar Memiş, sadece iki kez birkaç saatliğine gözaltına alındı" dedi. Ulaş, devletin suç işleyen erkekleri cesaretlendirdiğini vurguladı.

Memiş hakkında başlatılan iki soruşturma dosyasının takipsizlikle sonuçlandığını aktaran Ulaş, kovuşturma aşamasına geçen suçlardan ise kısa süreli ve ertelenen para cezaları aldığını söyledi.