'Diktatör Yargılansın' kampanyasına 15 ülkeden destek

Kürt kadınlarının 'Diktatörün Yargılanması İçin 100 Neden’ kampanyasına 15 ülke ve 3 kıtadan destek geldi. Arjantinli annelerden feministlere, parlamenterlerden yazar ve sanatçılara kadar pek çok kesim kampanyada buluştu.

TJK-E’nin başlattığı ‘Diktatörün Yargılanması İçin 100 Neden’ kampanyasına uluslararası alanda destek giderek yayılıyor. Avrupa’da TJK-E bünyesindeki kadın meclislerinin ve Kürt Kadın Barış Bürosu Ceni’nin aktif yürütücü olduğu kampanya, her kesimden ilgi görüyor.
Kadın meclisleri, her gün bir şehir ya da kasabada imza stantları açarak destekçilerini yaygınlaştırmaya çalışıyor. Women Defend Rojava ve Jineoloji komiteleri de kendi ağlarında yaygınlaştırdıkları kampanya için ayrıca imza topluyor. Rete Jin, Azadi Jin ve Gemeinsamkampfen gibi platformlar da kolektif olarak çalışma yürütüyor.

ANNELERDEN PARLAMENTERLERE KADAR DESTEK

Farklı kıtalardaki kadın hareketleri, sistem karşıtı hareketler, insan hakları ve sivil toplum kuruluşlarının yanında parlamenterler, akademisyenler, yazarlar ve mücadelesiyle isim yapan feministlerden de kampanyaya destek geliyor.
Kampanya Komitesince imzaya açılan çağrı metnine bugüne kadar kurumsal düzeyde 39 ve şahsi olarak 17 kişinin destek verdiği açıklandı. İmzacılar arasında Arjantin’deki Plaza Del Mayo anneleri ve bu ülkeden dünyaya yayılan Ni Una Di Menos hareketi, yine Latin Amerika kıtasında örgütlenen feminist çatı örgütü Abya Yala yer alıyor.
Paris Belediyesi encümenlerinden Parla Sur milletvekillerine, kadına yönelik şiddete karşı uluslararası platform olan Ni Una Di Menos’tan Almanya’daki en büyük kadın hak hukuk örgütü Terre de Femme’e, Ekvador eski Anayasa Başkanından Mexico’da adına kürsü kurulan akademisyen Dr Jorge Alonso Sanchez’e, yine tanınmış feministlerden Meredith Tax, Rita Segato, Adriana Guzman’a kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. İspanya ve İngiltere’deki sendika konfederasyonları da kurumsal olarak kampanyayı desteklediklerini açıkladı. İmza metnini Parla Sur, Uruguay ve Şili’deki parlamenterler de imzaladı.
Kampanyaya bireysel anlamda katkıda bulunanlar da var. Toplumsal ekoloji, komünalizm ve ekofeminizm üzerine çalışmalarıyla tanınan Amerikalı Yazar ve Sanatçı Janet Biehl de bunlardan. Biehl, hemen her gün Erdoğan’ın politikalarından dolayı katledilen bir kadını resmederek ve hikayesini paylaşarak Twitter hesabından paylaşıyor.  Kürt kadınlarının temel amaçlarından biri olan Erdoğan’ın  ‘feminicid’in  suçları üzerinden yargılanması talebi diğer kadın hareketlerine de ilham oluyor. Bunlardan birisi de Kolombiya’daki ana muhalefet partisinin ulusal düzeydeki kadın yapılanması olan Nodo Nacional de Mujeres de la Colombia Humana SOMOS. Onlar da her gün Kürdistan’da katledilen bir kadın ile Kolombiya’da feminicid kurbanı olan bir kadının hikayesini birlikte paylaşıyor. Hatta bu yüzden Twitter hesaplarına saldırı bile gerçekleşti.
İl Manifesto, Junge Welt, Neues Deutschland gibi tanınmış yayın kuruluşlarının yanı sıra Latin Amerika’daki gazete, dergi ve televizyonlarda yer verilen kampanya kapsamında toplanan imzaların sayısı 50 bine ulaştı. Erdoğan’ın katliam politikalarının mağduru olan Maxmûr Mülteci Kampı ve Rojava’dan da kampanya kapsamında çok sayıda imza toplandı.

İMZACI KURUM VE İSİMLER

Kampanyaya destek veren imzacı kuruluş ve isimler ise şöyle:

"Kurumlar:
Ni Una Menos/  Argentina, Terre des Femmes e.V/ AGermany,  Partido Comunista Revolucionario-PCR/ Argentina Venceremos Partido de Trabajadors/  Argentina, Proceso de Articulación de la sierra de Santa Marta, Mexico, Partido del Trabajo y el Pueblo, Liga Argentina por los Derechos Humanos/ Argentina,Rete jin/ Italy, Pueblos en Camino/ Colombia,Desde El Margen/  Ecuador, Abuelas de Plaza de Mayo/ Argentina, FiLiA/ UK , Unite the Union, UK, Congreso de los Pueblos/  Colombia , Feministas del Abya Yala/ South America, StopErdoganNow/ Belgium,AEDD (Asociación de Ex-Detenidos Desaparecidos)/Argentina, Les Bavardes - Association féministe et lesbienne amiénoise/ France, Nodo Nacional de Mujeres de la Colombia Humana SOMOS/  Colombia, Asociación de Mujeres Separadas y Divorciadas del PV/ Spain, NRW Landesverband/ Germany, Linke sozialistische Arbeitsgemeinschaft Frauen (LISA) NRW/  Germany, Constellation of Liberation /Germany, EcoMujer/ Germany, gemeinsam kämpfen/  Germany, feministische Partei DIE FRAUEN/ Germany, , Germany, SYKP, Antifaschistische Aktion Lüneburg Germany, DFG-VK/Germany, Koordinierungsgruppe des Frauenpolitischen Ratschlags/ Germany,Ventana al Sur, GermanyConfederación General del Trabajo/ Spain , Runa Cooperacion y Comunidad/ Peru, Association d'actions de paix et de développement communautaire (APADEC)/ France, Colectiva Moi Non Plus, France, VVN/BdA / Germany, GEW KV / Germany, Laboratorio sociale "la città di sotto"/ Italy, EBOW, WDR Comitees in Europa.
Şahsiyetler:
Alberto Acosta, Former President of the Constitutional Assembly/ Ecuador, Rita Laura Segato, academic feminist/ Argentina, Hugo Gutierrez, Chamber of Deputies of Chile, Adriana GuzmanFeminismo Comunitaria Antipatriarcal, Bolivia, Ana María Olivera Pessano, Chamber of Deputies of Uruguay,Lilian Galan, Chamber of Deputies of Uruguay, Sandra Lazo, Chamber of Deputies of Uruguay, Mónica Suárez, Frente Amplio, Marina Arismendi, Frente Amplio,Dayana Pérez, Frente Amplio, Fernanda Gil Lozano, Deputy of ParlaSur, South America, María Eugenia Rodríguez Palop, Member of the European Parliament, Spain, Dra Alicia Castellanos Guerrero, UAM Mexico, Ana Maria Morales Troya, Universidad Nacional de San Martin, Peru, Dr Jorge Alonso Sanchez, Cátedra Jorge Alonso, Mexico, Danielle Simonnet, conseillère de Paris et oratrice nationale de la France Insoumise, France, Meredith Tax, feminist writer and organizer, New York, USA."