Doğumdan sonrası kadınlar kalıcı sağlık sorunları yaşıyor

Yeni araştırmalar, kadınların üçte birinden fazlasının doğumdan sonra kalıcı sağlık sorunları yaşadığını gösteriyor. Uzmanlar, uzun vadeli sağlık sorunlarına daha fazla dikkat edilmesi çağrısında bulunuyor.

The Lancet Global Health'te yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, her yıl en az 40 milyon kadının doğumdan kaynaklanan uzun vadeli bir sağlık sorunu yaşaması muhtemel. 

Anne sağlığı ile ilgili özel bir serinin parçası olan çalışma, doğumdan sonraki aylarda hatta yıllarda devam eden doğum sonrası koşulların yüksek yükünü gösteriyor. Bunlar arasında doğum sonrası kadınların üçte birinden fazlasını (yüzde 35) etkileyen cinsel ilişki sırasında ağrı (disparoni), bel ağrısı (yüzde 32), anal inkontinans (yüzde19), idrar kaçırma (yüzde 8-31), anksiyete (yüzde 9-24), depresyon (yüzde 11-17), perine ağrısı (yüzde 11), doğum korkusu/tokofobi (yüzde 6-15) ve sekonder kısırlık (yüzde 11) sayılabilir. Makalenin yazarları, birçoğu kadınların tipik olarak doğum sonrası hizmetlere erişebildiği noktanın ötesinde meydana gelen bu yaygın sorunların sağlık sistemi içinde daha fazla tanınması çağrısında bulunuyor. Hamilelik ve doğum boyunca etkili bakımın da riskleri tespit etmek ve doğumdan sonra kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilecek komplikasyonları önlemek için kritik bir önleyici faktör olduğunu savunuyorlar.

DSÖ Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı ve Araştırma Direktörü Dr. Pascale Allotey, "Birçok doğum sonrası durum, kadınların günlük yaşamında hem duygusal hem de fiziksel olarak uzun süre önemli acılara neden oluyor ve yine de büyük ölçüde yeterince takdir edilmiyor, yeterince tanınmıyor ve yeterince rapor edilmiyor. Yaşamları boyunca ve anneliğin ötesinde, kadınların endişelerini dinleyen ve ihtiyaçlarını karşılayan sağlık hizmeti sağlayıcılarından bir dizi hizmete erişmeleri gerekiyor- böylece sadece doğumdan kurtulmakla kalmıyorlar, aynı zamanda sağlık ve yaşam kalitesinin tadını çıkarabiliyorlar” dedi.

DAHA FAZLA DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR

Yaygınlıklarına rağmen, bu koşullar klinik araştırma, uygulama ve politikada büyük ölçüde ihmal ediliyor. Son 12 yılı kapsayan bir literatür taraması sırasında, yazarlar, çalışmalarında analiz edilen 32 öncelikli koşulun yüzde 40'ı için etkili tedaviyi destekleyecek yeni bir yüksek kaliteli kılavuz tespit etmedi ve düşük veya orta gelirli bir ülkeden tek bir yüksek kaliteli kılavuz bulamadı. Veri boşlukları da önemlidir; araştırma yoluyla belirlenen koşulların hiçbiri için ulusal olarak temsili veya küresel bir çalışma yapılmamış. Bir bütün olarak ele alındığında, perinatal dönemde ve sonrasında anne sağlığı başlıklı seri, kadınların ve kız çocuklarının uzun vadeli sağlığına daha fazla dikkat edilmesini gerektiriyor, hamilelik sonrası ve öncesi.

185 ÜLKEDEN 121’İNDE ANNE ÖLÜMLERİ AZALMADI

Rapora göre; anne ölümlerini azaltmak için bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç var, sadece acil biyomedikal nedenlerine değil, aynı zamanda ırk ve cinsiyet eşitsizliklerinin yanı sıra ekonomik bağlam, beslenme, sanitasyon, çevresel riskler veya şiddet ve çatışmaya maruz kalma dahil olmak üzere kadın sağlığını etkileyen daha geniş sosyal, ekonomik ve çevresel koşulların karmaşık etkileşimine de odaklanıyor. Rapora göre, bu tür temel konulara dikkat edilmemesi, 185 ülkeden 121'inin son 20 yılda anne ölümlerini azaltmada neden önemli bir ilerleme kaydedemediğini açıklamaya yardımcı oluyor.

"Anne sağlığı sadece hamilelik yumruğu ortaya çıktığında endişelenmeye başlamamız gereken bir şey değil" diyen ilk makalenin yazarlarından PAHO / WHO Latin Amerika ve Karayipler Sağlık Bilimleri Bilgi Merkezi (BIREME) Merkez Direktörü Joao Paulo Souza, “Bir kadının sağlıklı bir hamilelik geçirme olasılığını etkileyen, çevresindeki çevreden yaşadığı politik ve ekonomik sistemlere, besleyici gıdalara erişime ve yaşamı boyunca sahip olduğu ajans düzeyine kadar birçok faktör vardır. Tüm bu faktörlerin sağlığını iyileştirmek için ele alınması gerekir, yaşam boyu yüksek kaliteli sağlık hizmetlerine erişimin yanı sıra" diye kaydetti.

Temel olarak, seri, yalnızca yüksek kaliteli, saygılı doğum hizmetleri sağlamakla kalmayıp aynı zamanda hastalıkları önleyen; en savunmasız kadınları ve kız çocuklarını destekleyen özel müdahaleler de dahil olmak üzere daha geniş eşitsizliklerin etkisini azaltan güçlü, çok disiplinli bir sağlık sistemini savunuyor.

Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü