Düşman da unutmayacak Doğa Zilan’ı

Kürdistan tarihinde işgalcilere havadan büyük darbeler vuran mavi gözlü bir kartal oldu Doğa Zilan. Bu yüzden Doğa Zilan’ı asla unutmayacak iki güç var; gerilla yoldaşları ve düşman.

Toprağın hafızası var, bizim hafızamız var, Kürdistan’ın hafızası var. Kimseyi, hiçbir şeyi unutmaz ki… Gökyüzünün ve yeryüzünün tüm yolları açık olsun sana gerilla Doğa. Yolun açık olsun!

İsim ne kadar da şey ifade ediyor gerillada. Gerillada en çok bu konuda zorluk çekilir. Acaba hangi ismi kullansam da Kürdistan’a ve halkımıza, bu davaya layık olsun diye düşünür gerilla. Tekoşer, Rêber, Azime, Zelal, Mihriban, Cemal, Kemal, Haki, Hogir, Besê, Zarife, Hewreman, Canfeda, Çiyager… Belki de binlerce anlam taşıyan isimler daha seçilir. Gerilla Doğa Zilan, hep tarifi isimler seçti ve hep layık oldu bu davaya. Doğa Zilan, düşlerini avucuna alıp, özgürlüğün yoluna ilk düştüğünde ismi Dirok’tu (Tarih). Hani o hep canlı, bizimle de büyüyen, ancak hiç ölmeyen, durmayan bir enerji akışı gibi Dirok. Gerilla Dirok, özgürlük yolunun birçok alanında emek verdi. Emeğiyle kendini ördü, yarattı, oluşturdu ve ismi gibi tarihe kaldı. Herkes hatırlar; 2015-16 yıllarında Kuzey şehirlerinde gençliğin yarattığı efsanevi devrim anlarını ve hala kabuk bağlamayan yaraları. Bu kabukların bağlanmasına yardımcı olan ve belki de Kürdistan halkının içine su serpen bir eylemin sahibi olan başka bir kadın ortaya çıkmıştı; Doğa Jiyan. Gerilla Dirok, Doğa Jiyan’ın bu ruhunu yaşatmak ve düşlerinin takipçisi olmak için onun ismini alıp yoluna devam etti. Gerilla Dirok, iki fedaiyi birleştiren bir yaşam oldu, bir tarz oldu ve belki de tarihsel isimlerle ortaya çıkan bir kadın gerçekliği oldu. Bu yüzden de isminin hakkını vererek yola Doğa Zilan olarak devam etti. Tarihselliği içinde barındıran, yaşatan bir gerilla oldu Doğa.

Doğa Zilan, gerillanın, PKK’nin, Kürdistan tarihinin, Kürtlerin hatta belki de Ortadoğu’nun ilk hava kuvvetlerinden oldu. Böyle bir onura erişmenin, böylesi bir şerefin sahibi oldu Doğa Zilan. PKK’nin kadın gücünü, kendisini ortaya koyarak bizlere gösterdi. Gerilla, yeniliğe ve yeniliklere yüreğini açan, beyniyle kucaklayan ve yaşama oturtan bir gerçeklik. Hem yaşam tarzı hem savaş tarzı için ve belki de hakim olan kirli algıların temizlenmesi için en büyük güçtür gerilla. Kadın Özgürlük Mücadelesinde iki fedai kadını düşlerde bir araya getiren ve yaşamsallaştırma çabası vermenin adıdır onun yaşamı. Gerilla Dirok, kendi şahsında üç fedai kadını bir araya getirmenin adı oldu. Gerilla adına hep hayal edilen bir şeyi geçekleştirdi. Yıldızlara erişerek gerillanın hava kuvvetlerinin ilk şehidi oldu.

Kürdistan tarihinde, işgalcilere havadan büyük darbeler vuran mavi gözlü bir kartal oldu Doğa Zilan. Bu yüzden Kürdistan hafızası, toprağın hafızası, biz insanların hafızası ihanet edip unutsa bile Doğa Zilan’ı asla unutmayacak iki güç vardır; gerilla yoldaşları ve düşman.