Düsseldorf’ta siyasi soykırım ve kadın kırımı protesto edildi

Almanya’nın Düsseldorf kentinde Türk devletinin siyasi soykırımları ve kadın kırımı protesto edildi. “Zamanı geldi” hamlesi selamlandı.

NRW YJK-E tarafından “Özgürlüğü sağlama” hamlesini selamlama, ayrıca Türk devletinin kadın kırımı, tecavüz vb. uygulamalarını protesto amacıyla bir yürüyüş organize edildi. Ancak dün Kürdistan ve Türkiye’de düzenlenen operasyonlar ardından eylem, siyasi soykırım operasyonlarını protestoya dönüştürüldü. Eyleme NRW’den çoğunluğu kadın yüzlerce Kürdistanlı katıldı.

KADINLAR BİRLİKTE DİRENİYOR

DGB Haus önünde yoğun yağış altında başlayan ve NRW’den yüzlerce kişinin katıldığı eyleme, Fridrich Ebert Strasse, Stein Strasse, Berliner Alle, Graf Adolf Strasse, Königsalle güzergahında devam etti. İşlek caddelerde yürüyüşe ilgi yoğun oldu.

Yürüyüşte Almanca “HDP ve seçilmişlerden elinizi çekin”, “Kadınlar faşizme birlikte direniyor”, “Sen de Ayağa Kalk” yazılı pankartlar ile TJK-E ve HDP bayrakları taşındı.

HAMLEYİ SAHİPLENME

Yürüyüşte ayrıca son dönemde Türk devletinin kadın kırım politikalarının hedefi olarak yaşamını yitiren Pınar Gültekin, İpek Er, Efrîn’de kaçırılarak katledilen kadınların fotoğrafları, “Kadına dönük şiddet politiktir”, “patriarkaya karşı mücadele”, “İstanbul sözleşmesi yaşatır”, “Hayır diyorsam hayır” dövizleri taşındı. Sık sık “Kadın katili Erdoğan”, “Jin, Jiyan, Azadi”, “Dün Hitler bugün Erdoğan”, “İşgalciler Kürdistan’dan çıkın” sloganları atıldı.

AYDOĞAN: BAŞARAMAYACAKSINIZ

Eylemde konuşan HDP eski milletvekillerinden Nursel Aydoğan, Türk devletinin 1990’lardan bu yana Kürt siyasi hareketine saldırılarını sürdürdüğüne dikkat çekti. “Bu ilk değil belki son da olmayacak. Ama bizler her saldırıdan güçlenerek çıktık. Buna da cevabımız aynı olacak başaramayacaksınız direniş büyüyecek” diye konuştu.

Bündnis zum Achten März "Feministischer Kampftag Düsseldorf" temsilcisi de bir konuşma yaptığı yürüyüşte TJK-E bildirisi okundu.

Bildiride “AKP-MHP koalisyonunun Kürtlere ve kadınlara karşı nasıl büyük bir nefretle davrandığını görüyoruz. Son tutuklamaları şiddetle kınıyor ve derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Tüm anti-faşist halklar ve kesimleri Türk devletinin tecavüz kültürüne ve soykırım politikasına direnmeye çağırıyoruz. Kadınların ve halkın direnişiyle insanlık galip gelecektir” denildi.

Eylem “Kürt Halk Önderi Öcalan’a özgürlük” ve “Siyasi tutsaklara özgürlük” sloganlarıyla sona erdi.