Kadınlara yönelik şiddet protesto ediliyor-YENİLENDİ-IV

Kadına yönelik şiddet Almanya’nın Duisburg, Türk devletinin Güney Kürdistan’ın Zinî Wertê bölgesine saldırısı protesto edilirken Brüksel ve İsveç'in başkenti Stockholm'da kadına yönelik şiddete karşı eylem yapıldı.

Kadına yönelik şiddet ile Türk devletinin saldırgan politikaları Avrupa’nın çeşitli kentlerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde kadına yönelik şiddet protestosu 4’üncü haftasında. Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi’nin organize ettiği eylem saygı duruşu ile başladı.

Burada bir konuşma yapan Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi’nden Reşan Yıldırım, Muğla’da “Milli boksör” Selim Ahmet Kemaloğlu’nun Zeynep Şenpınar’ı katletmesini kınadı. Şenpınar’ın katledilmeden 2 hafta önce savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, “Bundan dolayı da Zeynep’in katili sadece ‘milli boksör’ değil, Türk devletidir de” dedi.

Amed’de Kürt kadın aktivistler ile siyasetçilerin tutuklanmasını da Yıldırım kınadı.

“Jin, Jiyan, Azadi”, “Kadına karşı şiddete hayır” sloganlarının atıldığı eylem 30 Mart Cumartesi günü Duisburg HBF önünde yapılacak eyleme katılım çağrısı ile sona erdi.

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kentinde de DKTM ve Berçem Cilo Kadın Meclisi ile Meryem Kadın Komünü’nün ortaklaşa organize ettiği eylemde Türk devletinin Güney Kürdistan’ın Zinî Wertê bölgesine yaptığı saldırılar, kadına karşı şiddet ve HDP’ye yönelik saldırılar kınandı.

“Dayanışma bizi yaşatır” şiarı ile düzenlenen eylem kent merkezinde gerçekleşti. TEV-DEM, HDP, TJK-E bayrakları ve tutsak kadın aktivistler ile siyasetçilerin fotoğrafları da taşındı. Müzik dinletisinin de sunulduğu eylemde bildiriler okundu. Eylem, "Jin, Jiyan, Azadî”, “Eslebe HDP" sloganları atıldı.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’de de kadına yönelik şiddete dur demek amacıyla Avrupa Kadın Dayanışması bir eylem düzenledi. Brüksel’deki Gare Central Meydanı’nda yapılan eylem TJK-E ve SKB ile ortaklaşa bir şekilde yapıldı. TJK-E ve SKB bayrakları ile Fransızca ve Flamanca kadına yönelik şiddetin teşhir edildiği dövizler taşındı.

STOCKHOLM

Koronavürüs salgını nedeniyle yaygınlaşan kadına yönelik şiddet ve Türk devletinin Amed'de Rosa Kadın Derneği yönetici ve üyelerini tutuklamasını kınamak için İsveç'in başkenti Stockholm'de bir eylem gerçekleştirildi.

Amara Kadın Meclisi'nin çağrısı üzerine saat 18.00'de Stockholm'un en işlek caddesi Drottningsgatan'da toplanan bir grup Kürdistanlı kadın, kadına yönelik şiddet ve tutuklamaları kınamak için bir eylem gerçekleştirdi.

Rosa Kadın Derneği üye ve yöneticilerine yönelik tutuklamalara dikkat çekmek için parmaklıklar arasında duran kadınlardan biri, 3,5 yaşındaki çocuğu Dilges'le cezaevine konulan aktivisti canlandırmak için kucağında oyuncak bir bebek taşıdı.

TJK-E bayrakları taşıyan kadınlar, gösteri yaptıkları yere “Kadına yönelik şiddet politiktir. Sen de olabilirdin” yazılı pankart ile Türk devletinin tutukladığı kadın politikacı ve aktivistlerin resimlerini yerleştirdi.

Kürtçe ve Türkçe marş ve türküler söyleyen kadınlar, zaman zaman “Jin jiyan azadi” sloganını attı.

WUPPERTAL

Almanya’nın Wuppertal kentinde de Şehit Viyan Kadın Meclisi ve dostları, Türk devletinin soykırım saldırılarını protesto etti.

Alte Freiheitsstrafe’de yapılan eylemde bildiriler okundu ve dağıtıldı. Eylemde sık sık, “Jin, Jiyan, Azadî”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Bütün siyasi tutsaklara özgürlük”, “Uluslararası dayanışmayı yükseltelim” sloganları atıldı.

KÖLN

Almanya’nın Köln kentindeki protesto eylemi ise Hahnen Kapısı'nın yanında düzenlendi. Tutuklanan kadın aktivistlerin fotoğraflarının taşındığı eyleme

Köln Viyan Kadın Meclisi ve Avrupa Sosyalist Kadın Dayanışma Platformu üyesi yaklaşık 20 kadın katıldı.

Köln kentinde yapılan Viyan Kadın Meclisi, Yeni Kadın, Sosyalist Kadınlar Birliği temsilcileri birer konuşma yaptı.

BONN

Bonn kentindeki eylem de Opernhaus önünde yapıldı. TJK-E bildirisinin okunduğu eylemde Kuzey Kürdistan’daki siyasi soykırım operasyonları, HDP’li belediyelerin gasp edilmesi, salgın sürecinde kadınlara yönelik artan şiddet protesto edildi.

Cezaevindeki tutsaklarla dayanışma mesajı verilen eylemde altı metrelik sarı-kırmızı-yeşil bayrak ve AKP hükümetini protesto eden dövizler bir köprüye asıldı.

Eylemde, "Bütün siyasi tutsaklara özgürlük" ve "Türkiye'de demokrasi tel örgüler ardında" yazılı dövizler taşındı.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da kadınlar eylemdeydi. HDP ile dayanışmak amacıyla düzenlenen miting, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Ardından yapılan konuşmada Sêvê Kadın Meclisi, Türkiye cezaevlerinde, HDP’li kadınlar üzerindeki şiddet, psikolojik baskı, HDP’li belediyelerin gasp edilmesi protesto edildi.

Nytorv’da düzenlenen eylemde, “Kayyumlara hayır”, “Kadın üzerindeki şiddete hayır”, “Belediyelerimizden elinizi çekin”, “Kahrolsun Erdoğan’ın diktatörlüğü” ve “Jin, jiyan, azadi” sloganları atıldı.

BERN

Bern Mizgin Kadın Meclisi üyeleri kadın aktivistlerin tutuklanmasını protesto etti.

Türkiye’de Rosa Kadın derneğine yapılan baskın ve tutuklamalara ilişkin yapılan protesto eyleminde “Erkek şiddetine izin verme” yazılı pankart taşındı. Tutuklanan kadınlarında resimlerinin taşındığı eylemde bildiriler de dağıtıldı.

Eylemde sık sık “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları atıldı.