EŞİK'ten Meclis İzleme Raporu: Kadınların adı bile geçmiyor

EŞİK'in Meclis İzleme Raporu’nda, 22 grup toplantısında kadının adının geçmediğine dikkat çekildi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 16 Mayıs -15 Haziran tarihlerini içeren “9’uncu Meclis İzleme Raporu”nu açıkladı. Raporda, “Sadece İstanbul Sözleşmesi değil, toplumun yarısını oluşturan kadınlara karşı şiddet, kadın cinayetleri, kadınların yaşadığı hak ihlalleri, sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerileri, Meclis gündemine önemiyle orantılı bir şekilde yansımadı” denildi.

Raporda, İstanbul Sözleşmesi için siyasi partilerin Danıştay başvurularına da değinilerek, “Sözleşmeden çıkış kararını idari yargıya taşıyan siyasi partiler, davayı takip görevini de kadınlara, kadın milletvekillerine ve partilerinin kadın birimlerine bıraktılar. Açtıkları davanın takipçisi olduklarına dair parlamento çatısı altında herhangi bir açıklama dahi yapmadılar. Rapora konu olan son bir ay içinde gerçekleşen 22 grup toplantısının hiçbirinde bırakın İstanbul Sözleşmesi’ni, yargı sürecini, tek bir kadın kelimesi bile geçmedi. Oysa ülkede kadınlar ayaktaydı, bağırıyordu; ama o sesler grup toplantı salonlarının duvarlarını aşamadı” diye kaydedildi.

AKP'LİLERİN KADIN DÜŞMANLIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Raporda, genel kurul görüşmeleri sırasında yalnızca üç AKP milletvekilinin kadının adını andığını, ancak onların da küçük düşürücü, cinsiyetçi ve kutuplaştırıcı ifadeler kullandıkları belirtildi.
İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili yargı aşamasının henüz tamamlanmadığının vurgulandığı raporda, "Meclis’in sözleşmeye ilişkin sorumluluğu da devam ediyor” denildi.
Raporda şunlar da ifade edildi:
"TBMM Şiddet Komisyonu, tek belirleyicisinin iktidar bloğu olduğu kuruluş ve işleyiş süreci ile TBMM’nin işlevsizleştirilmesi ve devre dışı bırakılması sürecinin somut örneklerinden biri oldu. EŞİK olarak TBMM komisyonu kurulduğunda ‘Bu kaçıncı komisyon’ diye sormuştuk. Kadına karşı şiddeti ‘ayı geni’ ile açıklamaya çalışan, çok eşliliği savunan, 15 yaşında çocukların evlenmesinin insan hakları arasında olduğunu iddia eden, 6284 sayılı kanunun kaldırılmasını talep edenlerin, kadın örgütlerini manşetleriyle hedefe koyan medya kuruluşlarının komisyona davet edilip dinlenmesi, komisyonun ciddiyetsiz ve bilimsellikten uzak yaklaşımını gözler önüne sermişti. Bu nedenlerle, işlevini yerine getirmeyen komisyondan CHP, İyi Parti ve HDP’li üyeler çekildiler; komisyona davet edilen birçok kadın örgütü komisyonun bu tutumunu eleştirdi ve birçok kadın örgütü de komisyon çalışmalarına katılmadı.
Öte yandan AKP, çocuk istismarcılarına af getirilmesi için hem Meclis Şiddet Araştırma Komisyonu’nda, hem de Adalet Komisyonu’nda yeni girişimlerde bulundu. Katalog suçlar arasında yer alan çocuk cinsel istismarı ve tecavüz suçlarında da aranacak olan ‘somut delil’ kriteri, bu suçlar nedeniyle bundan böyle tutuklanmama ve cezasızlık algısı yaratma tehlikesi taşıyor."
Raporda şunlar da sıralandı:

"* 22 grup toplantısının herhangi birinde kadına dair tek kelime geçmedi.

* 68 kanun teklifinden sadece 3’ü toplumsal cinsiyet eşitliğine dairdi

* 124 Meclis Araştırma Önergesinden sadece 5’inde kadının adı vardı.

* Bin 567 soru önergesinden sadece 50’si kadınların yaşadığı sorunlarla ilgiliydi, yalnızca 3’ünde İstanbul Sözleşmesi geçti.

* 154 basın toplantısından sadece 7’sinde kadına karşı şiddet ve İstanbul Sözleşmesi’nden söz edildi."