Ekvador’da yerli halklarla jineoloji buluşması

Jineolojî Akademisi’nin Ekvador’da düzenlediği seminerler dizisi kapsamında yerli halklarla jineoloji buluşması gerçekleştirildi.

Seminerler dizisi kapsamında 26 Temmuz’da Cuellaje’de, 27 Temmuz’da ise Cotacachi’de yerli halklar ve campesinoların  (çiftçi) temsilcileriyle buluşma gerçekleştirildi.

Cuellaje’de düzenlenen ilk seminerde organik gübre yetiştirerek ve toprağı ekerek geçimini sağlayan çiftçilerle görüşüldü.

Ekvador’daki halk serhildanlarında aktif olarak yer alan campesinolar, öncelikle topraklarını korumak için yürüttükleri mücadeleyi anlattı.

İntag olarak adlandırılan eşsiz ve verimli doğasıyla tanınan bu bölgede yüzyıllardır yerli halklar yaşıyor. Ancak son yıllarda Kanada ve Şili’deki bazı şirketler bölgenin yeraltı zenginliklerini gerekçe göstererek bu doğayı tahrip etmeye çalışıyor. Bölgede yaşayan topluluklar da bu doğa talanına karşı bir yaşam mücadelesi veriyor.

Toprağın korunması mücadelesinin en aktif kesimleri olan kadınların ilgiyle dinlediği seminerden sonra PKK’nin 'terör örgütleri listesi'nden çıkarılması çağrısı yapıldı. 

Seminerden sonra İntag bölgesinde yaşayan Napoles adlı komünalitenin meclis toplantısında Kürt kadın hareketi adına kısa bir sunum yapıldı.

Kürdistan’da kadın öncülüğünde geliştirilen mücadeleyi kendileri için önemli bir tecrübe olarak gören İntag bölgesi topluluklarıyla bu kapsamda bir tartışma yürütüldü.

Jineolojî Akademisi üyesi Zilan Diyar, yürütülen her mücadelenin kadın öncülüğünde gelişmesi gerektiğini, aksi takdirde sistemin kendini sürekli yenileyecek fırsatlar bulduğuna dikkat çekti.

Cotacachi’de yerli halkların ve farklı kolektiflerin katılımıyla da bir seminer düzenlendi. Quechua dilinde yapılan ritüelle başlayan seminerde Kürt kadın hareketinin deneyimleri ve jineolojiye dair kısa bir bilgilendirme yapıldı.

Cotacachi Belediyesine bağlı Tambo Jatarishun adlı sosyal merkezde düzenlenen seminer katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla devam etti.