Erkekler Kasım'da 33 kadını katletti

Erkekler Kasım'da 33 kadını katletti

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Kasım ayı raporunu açıkladı. Rapora göre Kasım'da 24’ü şüpheli olmak üzere 33 kadın katledildi.

KCDP'ye göre 2023 yılının ilk 11 ayında gerçekleşen kadın cinayetlerinin yüzde 9’unda kadınlar polise veya savcılığa başvurmuş olmalarına rağmen katledildi.

Katledilen 33 kadının 9’u boşanmayı istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi bahanelerle, 2’si ekonomik bahanelerle, 1’i de annesini koruduğu için annesiyle birlikte katledildi. 21’inin ise hangi bahaneyle katledildiğinin öğrenilemediği paylaşıldı.

33 kadının 14’ü evli olduğu, 4’ü boşandığı, 2’si birlikte olduğu, 2’si ayrıldığı, 2’si birlikte olduğu, 1’i kardeşi, 2’si oğlu tarafından katledildi. 1 kadının kim tarafından katledildiği ise öğrenilemedi.

Bu ay katledilen kadınlardan 23’ü evinde, 3’ü sokakta, 3’ü ıssız yerde, 2’i kamusal alanda, 1’i otelde, 1’i arabada katledildi. Kasım ayında katledilen kadınların yüzde 70’i evlerinde katledildi.

'DEVLETE BAŞVURANLAR DA KATLEDİLDİ'

Raporda şunlar da belirtildi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ne istinaden yaptığı konuşmasında İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin en ufak olumsuz etkisi olmadığını ifade etti. Sözleşmenin kaldırıldığı 21 Mart 2021’den bu yana 833 kadın öldürüldü, 646 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Cumhurbaşkanı’na soruyoruz: 833 kadının erkekler tarafından öldürülmesi olumsuz bir gelişme değil midir? Biz öldürülen her kadın için mücadele etmeye devam edeceğiz. Onların hikayelerini unutturmayacağız.

Kadınlar 6284’e asla dokundurtmayacak. 6284’ü AKP’nin reklam ve propaganda malzemesi haline getirmesine izin vermeyiz. Sizin tek göreviniz 6284’ü uygulamak. Verilerimize göre 2023 yılının ilk 11 ayında gerçekleşen kadın cinayetlerinin %9’unda kadınlar polise veya savcılığa başvurmuş olmalarına rağmen öldürüldüler. Aynı konuşmada kadına yönelik şiddetle mücadelede en büyük fırsatın aile olduğu belirtildi. Sadece Kasım ayında 17 kadın aile içerisinde öldürüldü. 14’ü evli olduğu erkek, 2’si oğlu ve 1’i kardeşi tarafından öldürüldü."