Ev işçileri Kadıköy’den haykırdı: Külkedisi değil ev işçisiyiz!

16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü dolayısıyla eylem yapan İMECE Sendikası, adil, eşit, güvenceli çalışma koşulları için bir an önce Uluslararası Çalışma Örgütü’nün C-189 Sözleşmesi’nin imzalanmasını ve ev işçilerinin iş yasası kapsamına alınmasını istedi.

16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü dolayısıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem yapan İMECE İşçileri Sendikası, ILO C-189 “ Ev işçilerine insana yakışır İş Sözleşmesi”’nin imzalanmasını ve ev işçiliğinin iş yasasına alınmasını istedi. 

Çok sayıda kadın kurumunun destek verdiği eylemde, “Yemek, sigorta, emeklilik hakkımızı istiyoruz” yazılı pankartın yanı sıra, “Külkedisi değil ev işçisiyiz” dövizleri taşındı.

EV İŞİ İŞ, EV İŞÇİSİ İŞÇİDİR!

 Sık sık, “ Ev işi iş, ev işçisi işçidir”, “ Ev işçilerine güvenceli iş”, “İLO C-189 imzalansın” sloganlarının atıldığı eylemde söz alan Ev İşçileri Sendikası Başkanı Yıldız Ay, arkadaşları ev işine gittiği için 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü’nü hafta sonu kutlanmak zorunda kaldıklarını belirterek sözlerine başladı. 

Türkiye’de ev işçilerinin işçi olarak görülmediğine dikkat çeken Ay, “ Sigortamız yok, yemek vermemeye çalışıyorlar. Biz kendimizi işçi olarak ev işini de iş olarak görüyoruz ve ev işinin iş, ev işçisinin de işçi olduğunu kabul ettirene kadar da mücadele edeceğiz” dedi. 

MÜCADELEMİZ GÖRMEZDEN GELİNDİ!

Konuşmanın ardından İMECE İşçileri Sendikası adına açıklayan Zeynep Güzel, 16 Haziran 2011 tarihinde ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) tarafından "Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi”nin kabul edilip, 16 Haziran'ın "Dünya Ev İşçileri Günü" olarak kutlanmasına karar verildiğini hatırlatarak sözlerine başladı. 

Güvencesiz çalışmaya mahkum edildikleri Türkiye’de ev işçiliğinin insanca yakışır iş kollarına kavuşması için mücadele ettiklerini vurgulayan Güzel, “İMECE yaklaşık 21 yıldır ev içi emeğin görünmesi için mücadele yürütüyor. Şimdiye kadar ev işçileriyle birlikte mesleki, örgütsel ve hukuki olarak pek çok başarıya imza attık. Ev işçilerinin emeğinin görünmesi ve haklarının verilmesi için çalıştık. İmece Ev İşçileri Sendikası’nı kurmak bile bir mücadele ile oldu. Bir avuç ev işçisinin yürüttüğü uzun ve zorlu mücadelenin ardından 2013 yılında resmen kurulabildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından büyük uğraşlardan sonra tanındı. Avrupa’nın ilk resmi ev işçileri sendikası oldu. Sendikamız bununla da kalmadı, Uluslararası Dünya Ev İşçileri Federasyonu’nun üyesi oldu” dedi. 

SADAKA DEĞİL HAKLARIMIZI İSTİYORUZ!

Ancak ev işçilerinin kendi hakları için, adil, eşit, güvenceli bir yaşam ve çalışma için başlattığı bu mücadele görmezden gelindiğine işaret eden Güzel, ev işçilerinin talepleri nedir diye bakma tenezzülü göstermeyen, çalışma koşullarına dair en ufak bir bilgisi olmayan bir grup insanın sosyal medya üzerinden ev işçilerinin haklarına dair söylemler geliştirdiğini ifade etti.

“Biz ev işçileri kimseden sadaka veya merhamet beklemiyoruz. Sadaka değil haklarımızı istiyoruz” vurgusunda bulunan Güzel, güvenceli iş, güvenceli gelecek istediklerinin altını çizdi. 

Ev işçileri olarak genellikle kayıt-dışı çalıştırıldıklarından, emeklilik, sağlık gibi sosyal güvenlik haklarından ve kriz dönemlerinde işsizlik, kısa çalışma ödeneği gibi geçici çözümlerden yararlanamadıklarını belirten Güzel, “Biz ev işçileri çalıştığımız evlerde çoğumuz sigortasız ve günlük ücretle veya aylık gittiğimizde bir kuru maaşla çalıştırılıyoruz ve birçok hakkımız verilmiyor. Bu süreçte; camdan düşerek hayatını kaybeden onlarca ev işçisi arkadaşın olduğuna tanık olduk, hayatını sakatlanarak devam ettirmek zorunda olan arkadaşlarımız oldu ve pek çoğumuz menüsküs, bel fıtığı, astım, alerji gibi çok çeşitli meslek hastalıklarıyla yaşamaya devam ediyoruz” diye konuştu. 

Bugün buraya bir kez daha taleplerini haykırmaya geldiklerini kaydeden Güzel, şunları kaydetti: “ILO C-189 Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi ivedilikle İmzalansın. Biz eve gelen kadın veya yardımcı değil, ev işçisiyiz. Biz sadaka istemiyoruz, haklarımızı istiyoruz. Saygı görmek istiyoruz. Ayrımcılığa son verilmesini istiyoruz. Emeğimizin yok sayılmasına karşı çıkıyoruz. Sigortalı, güvenceli çalışmak istiyoruz. Ev olan işyerlerinde can güvenliği, iş güvenliği istiyoruz. Zararlı kimyasallara maruz kalmak istemiyoruz. Uzun iş saatlerini, keyfiyeti, belirsiz, tanımsız işleri reddediyoruz. Mobbinge, tacize, tecavüze karşı duruyoruz. İnsana yakışır iş, ücret, güven, güvenceli hakkımızı arıyoruz. Göçmen Ev işçilerinin çalışma koşulları iyileştirilmelidir! Türkiye’de İLO’nun C 189 Nolu , ‘Ev işçilerine insana yakışır iş sözleşmesi’ni hala imzalamadı. Buradan bir kez daha sesleniyoruz ILO C 189 imzalansın. İmece Ev İşçileri Sendikası olarak; taleplerimiz “bütün kayıt dışı çalışan işçilerin talebidir “diyoruz ve herkesi bu sese ortak olmaya davet ediyoruz. Ev emeği görünmeyen bir emek olduğu için ev işçilerinin emeği de değersiz. Biz ayrımcılığa itiraz ediyor, emeğimizin karşılığını almak istiyor, güvenceli iş talep ediyoruz. Yemek, sigorta ve emeklilik haklarımızı istiyoruz! Ev işçileri iş yasası kapsamına alınsın.”