Frankfurt'ta üç kadın devrimci anıldı, Leyla Güven selamlandı

Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen bir etkinlikte Paris'te altı yıl önce katledilen üç Kürt kadın devrimci anıldı ve Leyla Güven'in açlık grevi direnişi selamlandı.

Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, Frankfurt’ta düzenlenen bir etkinlik ile anıldı. Saalbau Titus Forum’daki gece etkinliğini, Uluslararası Özgür Kadın Vakfı ve Hessen eyaletinde bulunan Kürt kadın meclisleri organize etti.

‘Sê Jinên Azad’ adıyla düzenlenen etkinliğe çok sayıda katılımcının yanı sıra Sakine Cansız’ın kardeşi Metin Cansız, Leyla Şaylemez’in annesi Şifa ve babası Cuma Şaylemez, Leyla Güven’in oğlu Mustafa Temizkan, hayatını kaybeden gerilla komutanı Erdal Sincer’in anne ve babası ve gerilla annesi Şenge Kahraman da katıldı.

Gecenin sunumunu aktivist Helin Dirik Almanca, gazeteci Gule Algünerhan ise Kürtçe dilinde yaptı.

Sunucular, geçtiğimiz günlerde Halk Savunma Merkezi tarafından hayatını kaybettiği ilan edilen Armanc Goşkar’ı (Suna Kızılkaya) ve 19 Ocak’ta katledilen Gazeteci Hrant Dink’i andı.

Uluslararası Özgür Kadın Vakfı Üyesi Sidar Mava, "Kadın emeği, yaratıcılığı ve mücadelesi daha da büyüyecektir“ dedi.

Etkinlikte, katledilen üç kadının mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı, Gülbahar Kavcu ise ezgilerini seslendirdi.

ÖDÜLLER

Verilen kısa aradan sonra Leyla Güven’in mücadelesini ve çalışmalarını anlatan sinevizyon gösterimi sunuldu. 

Ardından Emek, Onur ve Başarı ödülleri teslim edildi.

Emek ödülüne, tüm Kürdistanlıların Yadê diye hitap ettiği gerilla annesi Samiye Doğan layık görüldü. Rahatsız olduğundan dolayı geceye katılamayan Doğan’ın ödülü, kızı Kezban Doğan’a Şehit Aileleri Komitesi Üyesi Şenge Kahraman takdim etti. 

Onur Ödülü 75 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’e verildi. Ödülü Cuma Şaylemez, Leyla Güven’in oğlu Mustafa Temizkan ve eşi Halime Temizkan’a verdi. 

Başarı ödülünü ise Jineoloji Komitesi Üyesi Sara aldı. Ödülü  takdim eden Metin Cansız, başarılarının devamını diledi.

'KATİLLERDEN HESAP SORACAĞIZ'

Gecede konuşan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Üyesi Nûpel Munzur da "Biz katiller kim diye sormuyoruz, onlardan hesap soruyoruz“ dedi.

Munzur, "Sara, Rojbîn ve Ronahî’nin ortak amacı, kadınların özgürleşmesiydi. Özgürlük uğruna verdiğimiz bedeller çok ağır. Her gün çok değerli arkadaşlarımızı yitiriyoruz. Fakat biz bu arkadaşlarımızdan aldığımız güçle bugün buradayız. Bu mücadelede binlerce Sara, binlerce Rojbîn, binlerce Ronahî yarattı. Direnişe güç katarak katillerden hesabını soracağız" diye kaydetti.

Gecede ayrıca tecridin sonlandırılması talebiyle süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan direnişçilere destek vermek amacıyla Frankfurt’ta 8 gündür açlık grevinde olan Yeni Kadın ve Yeni Demokratik Gençlik adına Ekin Babacan da söz aldı.  

SANATÇILAR DA SAHNEDEYDİ

Bangladeşli Sanatçı Farzana Talukder, İtalyan grup Campagnia Sakuntala, sanatçılar Zerrin ve Rodan Akgül, Hollandalı Sanatçı Nadia Visser de etkinlikte sahne aldı.