Fransa’da Cansız, Doğan ve Şaylemez anıldı

Fransa’nın birçok kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, 9 Ocak katliamında yaşamını yitiren 3 Kürt kadın devrimci anıldı.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin), Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahi) düzenlenen birçok eylemle anıldı.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde Paris katliamı yıldönümünde protesto edildi.

Strasbourg’da Gare Central önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Paris katliamını protesto etti.

Çok sayıda kurumun katılımı ile düzenlenen eylemde CNKS, Garde 67, Partizan, TJK-E, Zin Kadın İnisiyatifi ile Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan’ın babası Hasan Doğan birer konuşma yaptı.

Eylem konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de Kürdistanlılar ve dostları, Paris katliamı yıldönümünde alanlardaydılar.

Place du Colombier’de saat 14.00’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları “Katil Erdoğan, işbirlikçi Fransa”, “Jin, jiyan, azadi”, “Biji Serok Apo”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca bildiriler de dağıtıldı.

Halk yürüyüş ardından Place de la Rebuplique’de bir miting düzenledi. Mitingde yapılan konuşmalarda katliamcıların bir an önce açığa çıkarılması gerektiği belirtildi.

Türkiye cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kaldırılması için başlattığı açlık grevi eylemi selamlanarak, zindan direnişine daha çok sahiplenme çağrısı yapıldı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de bir yürüyüş ve mitingle her üç Kürt kadın devrimci anıldı.

Saat 13.00’da Canabiere Meydanı’nda başlayan eyleme Draguignan, Montpellier, Lyon’dan Kürdistanlılar katıldı.

Ayrıca Kürt Halkı ile Dayanışma Komitesi, Fransa İnsan Hakları Derneği, Fransız Komünist Partisi, Fransa Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Fransa Sol Parti ile değişik sivil toplum örgütü üye ve aktivistleri de yürüyüşe katıldı.

Sayıları 5 bini bulan Kürdistanlılar ve dostları saat 14.00’dan itibaren de Vieux-Port Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Cansız, Doğan ve Şaylemez ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan halk, “Katliamı organize eden Erdoğan yargılanmalı” yazılı pankart ile Silopi’de katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğraflarının da olduğu pankartları taşıdı.

“Katil Erdoğan işbirlikçi Fransa hesap vermeli”, “Bu katliam derhal aydınlanmalı” ve “Biji Serok Apo” sloganlarının atıldığı yürüyüş ardından Vieux-Port Meydanı’nda ise bir miting düzenlendi.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde yapılan konuşmalarda Erdoğan’ın yargılanması ve bu katliamın derhal aydınlatılması gerektiği belirtildi.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde de Paris’te katledilen 3 Kürt kadın devrimci bir yürüyüş ile anıldı.

Saygı duruşu ve bildirinin okunması ile devam eden eylemde Dünya Kadın Yürüyüşü sözcüsü Marle Therese bir konuşma yaptı.

Erdoğan’ın kirli siyasetinden dolayı üç devrimcinin şahadetine mal olduğunu söyleyen Therese, adalet yerini bulana kadar susulmayacağını belirtti.

Eylem, “Jin, jîyan, azadî" ve "Biji Berok Apo" sloganlarıyla sona erdi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde de Cansız, Doğan ve Şaylemez’i katledilişlerinin yıldönümünde anmak için bir yürüyüş düzenlendi.

Victoire Maydanı’ndan başlayan yürüyüşte sık sık, “Sara, Rojbin, Ronahi”, “Jin, jiyan, azadi” sloganları atıldı.

Yürüyüşte yapılan konuşmalarda her üç kadın devrimci anıldı.