Fransa’nın 3 kentinde Efrîn protestosu

Fransa’nın başkenti Paris’in Evriy banliyösü, Marsilya ve Rennes kentlerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar, Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’de kadına yönelik katliam, tecavüz ve kaçırmalarını protesto etti.

Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’de kadına yönelik işlediği savaş suçları, katliam, tecavüz, kaçırma ile doğa ve kültür katliamı Avrupa’da düzenlenen eylemlerle protesto ediliyor.

EVRY

Fransa’nın başkenti Paris’in Evry banliyösünde Kürtler ve dostları Türk devleti ve çetelerinin işgalindeki Efrîn’deki suçlarını protesto etti.

Evry Kadın Meclisi öncülüğünde ve Evry Demokratik Toplum Merkezi önünde başlayan eylemde konuşan Eylem Varto, “Kürtlerin kadim kenti olan Efrîn, Türk devletine bağlı çeteler tarafından işgal altına alınmış, katledilmiş ve kadınlar tecavüze uğratılmıştır. Efrîn’de büyük bir insanlık suçu işlendi ve işlenmeye devam ediyor. Avrupa başta olmak üzere bütün halklar bu vahşete karşı harekete geçmelidir. Kürt kadınları insanlık onurudur. Ve bizde kaçırılan ve tecavüze uğramış kadınları için mücadelemizi büyüteceğiz” dedi. 

Gringy garına doğru yürüyüşe geçen halk, sık sık “Bijî berxwedana Efrînê” sloganları attı. 

Eylemden sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için BM genel sekterliğine mektup gönderildi.  

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de düzenlenen bir eylem ile Türk devleti ve çetelerinin suçları protesto edildi.

Canabiere Meydanı’nda Arin Mirkan kadın meclisi öncülüğünde toplanan Kürdistanlılar ve dostları Türk devleti ve çetelerinin işgal ettiği yerleri katliamları kınadı.

Bildirilerin dağıtıldığı mitingde “Kürt kadın siyasetçi Hevrîn Xelef, Arin Mirkan, Avesta Xabur ve Rojava yalnız değildir” yazılı pankart taşındı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamaları, TJK-E ve YPJ bayraklarının da taşındığı eylemde devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda da bulunuldu. Bildirilerin okunduğu eylemde DTM adına konuşmalar da yapıldı.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de Kürdistanlılar alanlardaydı. Place du Colombier’de düzenlenen eylemde Türk devletinin kadına yönelik suçları protesto edildi.

Eylemde yapılan konuşmalarda Garê saldırısı sonrası Türk yetkililerin Paris katliamındaki rolünü itiraf ettiği hatırlatıldı ve Avrupa devletlerinin, özellikle de Fransa’nın Türk devletinin Avrupa’daki Kürt siyasetçilere yönelik saldırı tehdidine karşı önlem alıp harekete geçmesi gerektiği belirtildi.

Yine Fransa’nın Paris katliamı ile ilgili MİT’e ilişkin belgeleri açıklamasının da istendiği konuşma sonrasında eylem, “Katil Erdoğan”, “Faşist Erdoğan”, “Biji Serok Apo”, “Öcalan’a özgürlük”, “Jin, jiyan, azadi” sloganları ile sona erdi.