Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Fransız hükümetinde ilk kez kadın sayısı erkeklerden fazla

Fransa’da 5. Cumhuriyet tarihinde ilk kez hükümette kadınların sayısı erkeklerden daha fazla oldu.

Aşırı harcamaları ortaya çıkan Ekolojik Geçiş Bakanı François de Rugy’in istifası ardından yerine Elisabeth Borne’nun geçmesiyle birlikte, hükümetteki kadın sayısı erkekleri geçti. Bundan böyle hükümette 18 kadın ve 17 erkek yer alıyor. Buna karşın bakan düzeyindeki mevkilerde kadınların sayısı (9 kadın, 10 erkek) daha az. Sekreter düzeyinde ele alındığında kadınların sayısı 9 iken erkeklerinki 6 olarak dikkat çekiyor. Sosyal alanı hedef alan politikaları nedeniyle yoğun tepki konusu olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iktidara geldiğinden bu yana kadın erkek eşitliği konusuna öncelik verdi.

5. Cumhuriyet’ten bu yana uzun bir yol alındığı görülüyor. 1959’da hükümette sadece bir kadın vardı, o da Cezayir’deki sosyal işlerden sorumlu bakan Nafisa Sid Cara olarak dikkat çekiyordu. Cara’nın 1962’de hükümetten çıkması ardından hükümet yüzde 100 erkek oldu. Ancak Mayıs 1968 hareketi ardından Eğitim Bakanı olarak Marie-Madeleine Dienesch’in atanması ile hükümete kadınlar geri döndü. 1974’e gelindiğinde Simon Veil, Sağlık Bakanı oldu.

1995’te Jacques Chirac’ın seçilmesi ardından 12 kadının atanmasıyla bir bu alanda bir çıkış sağlandı. Böylece hükümetin yüzde 28’i kadınlardan oluştu. Sonraki hükümetlerde zaman zaman artan, bazen düşen kadın oranı, François Hollande döneminde yüzde 45 ile yüzde 50 arasında temsiliyet gördü. Emannuel Macron döneminde ise kadın oranı yüzde 47 ile yüzde 51 arasında değişiyor.

Ancak bazı bakanlıklarda halen erkeklerin varlığı oldukça güçlü kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte 5. Cumhuriyet’te sadece bir kadın başbakanlık görevine geldi. Edith Cresson, Mayıs 1991 ile Nisan 1992 arası başbakanlık görevinde bulunmuştu.