Fransız kadınlar tecride karşı yürüyecek

Fransa’da çok sayıda feminist dernek, sendika ve solcu siyasi partiyi bünyesinde toplayan Kadın Hakları Ulusal Kolektifi, 20 Şubat’ta Türk devletinin tecrit ve soykırım politikasına karşı yürüyüşe çağırdı.

Protesto eylemi 20 Şubat günü saat 17.30’dan itibaren Paris’teki Republique Meydanı’nda başlayacak. Eylem çağrısı, Kadın Hakları Ulusal Kolektifi ve Kürt Kadın Hareketi tarafından yapıldı.

Ortak çağrıda Türkiye’de mevcut durumda 50’si kadın 260 siyasi tutsağın, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi kırmak için süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olduğu hatırlatıldı.

Açlık grevinin HDP’li vekil Leyla Güven’in öncülüğünde 8 Kasım’da başladığını ifade eden kadın kolektifi, “Tecrit insanlığa karşı bir suçtur ve Uluslararası İnsan Hakları sözleşmelerine aykırıdır” dedi.

Çağrıda, Türkiye’de olağanüstü halin gölgesinde 20 bin aşkın siyasi tutsağın olduğu ve bunlar arasında HDP eski eşbaşkanları, seçilmişler, 16 vekil, 9 belediye eşbaşkanı bulunduğu belirtildi. Tutuklu sivil toplum temsilcileri, gazeteciler, feministler, aktivistler ve 2.800 dolayında çocuğa da dikkat çeken kadın hareketleri, “Kadınlar özellikle bu baskıcı sistemin hedefindeler” dedi.

Çağrıda, “Tüm kadın dernekleri, kadın evleri, kadın haber ajansı JINHA ve kadın kooperatifleri kapatıldı. Mevcut durumda 3.502’si ağır sağlık sorunları olan 9.000’i aşkın kadın cezaevlerinde bulunuyor” denildi.

Çağrıda, “Leyla Güven, barış, eşitlik ve adalet arayışındaki Kürt kadınlarının direnişi ve cesaretini sembolize ediyor” vurgusu yapıldı.

Kadın Hakları Ulusal Kolektifi ve Kürt Kadın Hareketi, şunları ifade etti:

“Tecrit rejimini kırmamız ve siyasi tutsaklara yönelik faşist sisteme tepki göstermemiz gerekiyor. Bu sistemi kırmak, Türkiye’de özgürlük, eşitlik ve demokrasi için kaçınılmaz olduğu gibi, Erdoğan’ın Kürdistan’daki soykırım rejimine de son verecektir.”