Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Fransız Parlamentosu şirketlerde kadın kotasını onayladı

Fransa Parlamentosu, şirketlerin yönetici organlarına kadın kotası uygulanmasını isteyen bir yasa tasarısını oy birliği ile onayladı.

İktidardaki LREM partisinin yaptığı öneri, parlamentonun tam desteğini aldı.

Somut olarak tasarının 7’nci maddesi, bini aşkın çalışanı olan şirketlere, 2027 yılına kadar “yönetici kadroları ve yönetim kurumlarının üyeleri arasında” en az yüzde 30, 2030’da ise yüzde 40 oranında kadın bulundurmaları çağrısında bulunuyor.

Cinsiyet Eşitliği’nden sorumlu bakan delegesi Elisabeth Moreno, “tarihi bir ilerleme” diyerek yasa tasarısını selamlarken, “Kota bazen endişelere yol açıyor ancak zihniyetlere derinliğine kazınan eşitsizliklerle bağlantılı bir gecikmeyi yakalamak için gereklidir” dedi.

Kabul edilen tasarı kota uygulamasının ötesinde, büyük ve orta ölçekli şirketlerin yönetici kadrolar arasında kadın ve erkek temsiliyetindeki açığı her yıl yayınlamasını zorunlu kılıyor.

5,7 milyon Fransız şirketi inceleyen Manageo tarafından 2019’da yayınlanan son verilere göre, ülkede her 5 şirketten 1’i bir kadın tarafından yönetiliyor. Kadın yöneticilerden yüzde 44’ü kendi şirketlerini kurarak bu mevkiye erişirken, sadece yüzde 27’si yönetici statüsünü dahili terfi yoluyla elde etti.