Gardiyanlar tutsağı taciz etti

Hasta tutsak Ekim Can Polat, annesi ile yaptığı kapalı görüşte gardiyanların kendisini elle taciz ettiğini söyledi. Anne Songül İlker, STK’lere seslenerek bir an önce heyet götürülmesini istedi.

Hasta tutsak Ekim Can Polat’ın annesi Songül İlker, geçtiğimiz hafta kapalı görüşe gittiği oğlunun, her görüşe çıkarıldığında gardiyanlar tarafından elle taciz edildiğini ve cinsiyetçi küfürler edildiğini söylediğini aktardı.

 İstanbul İkitelli’de 2016’da gözaltına alınıp tutuklanan 23 yaşındaki Polat, Silivri L Tipi ve Bandırma T Tipi cezaevlerinin ardından 2019’da Manisa Akhisar T Tipi’ne sevk edildi. Yargılandığı davada 24 yıl hapis cezası verilen Polat’ın sağlık durumu, tutsaklığında giderek ağırlaştı. ANF’ye konuşan Songül İlker, koronadan önce Polat’ın kaldığı hücrede kalp krizi geçirdiğini, tedavi edilmediğini belirterek, “Ben oğlumun cenazesini istemiyorum. Ben oğlumu sağlam verdim öyle de almak istiyorum” dedi.

TEDAVİSİ YAPILMIYOR

İlker, oğlunun içeride hastalandığını aktararak, “19 yaşından beridir içeride. Dışarıdayken sağlık sorunları yoktu, içeride kalp krizi geçirdi. KOAH hastalığına yakalandı ve kemik erimesi yarattı. Büyüme hormonu ile sorunu var. Bununla ilgili aylık iğneleri vardı, bir yıldır iğneleri yapılmıyor. Sağlık tedavisi engelleniyor” şeklinde konuştu. Cezaevlerinde yapılan haksızlıklara ve tecride ilişkin geçen yıl açık grevine giren Polat’ın grevlerden ötürü sürgün edildiğini kaydeden İlker, olması gereken iğnelerin de sürekli çeşitli bahanelerle yapılmadığını ifade etti.

GÖRÜŞLERE GETİRİLİRKEN TACİZ

Sağlık haklarının çiğnenmesinin yanı sıra cezaevlerinde kalan siyasi tutsaklara yönelik ciddi baskıların olduğuna dikkat çeken İlker, “Cinsiyetçi küfürler havada uçuşuyor. Sürekli hakaret. Bunun hayatınızı nasıl kötü etkilediğini görebiliyor musunuz? İçeride kanser olan hastalar var, benim oğlum içeride. O kadar saygısızlık var ki; size insan gözüyle bakılmıyor. Görüş alanına getirilirken elle taciz. Bunlar çok ciddi şeyler. Görüşten çıkarılırken çocuğumu elle taciz ediyorlar. Oğlum aktardı bana bunları” dedi.

DIŞARIDA DA TECRİT

Kendisinin de dışarıda tecritte olduğunu; her adımının kontrol altında tutulduğunu aktaran İlker, basına verdiği demeçlerden ötürü polislerin kendisini fiziki takibe aldığını söyledi. “Bunlar beni korkutmuyor” diyen İlker şöyle devam etti: “Ben elimden geldiğinde bunları söyleyeceğim. Herkesin buna duyarlılık göstermesi gerekiyor. Sadece Ekim Can için değil, içeride bir dünya tutsak var. Orası tutsaklar için ölümü hızlandıran bir yer. Birinin adı Bilal, diğeri Osman. İki işkenceciden bahsetti bana oğlum. Gitmezsek ne olur, o çocuklara sahip çıkmazsak ne olur? Durum gerçekten ciddi.”