Güney Kürdistan kadın sünnetinde ısrar ediyor

Güney Kürdistan’da kadın sünneti, büyük bir sorun olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.

2014 yılında Iraklı kadınların yüzde 1’i sünnet vahşetine maruz kalırken, Güney Kürdistan’da bu oran yüzde 58.2 olarak kayda geçmişti. Oysa Kürdistan bölgesi, kadın hakları konusunda daha koruyucu bir noktada bulunuyor.

UNİCEF’e göre, Güney Kürdistan’da 15 ile 49 yaşları arasındaki kadınlar arasında sünnet oranı bugün yüzde 37.5’e geriledi.

Ancak FP’ye göre 35 yaşındaki Kurdistan Resul, gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Habere göre Resul, kendi bölgesinde sürekli köyleri ziyaret ederek, sünnetin enfeksiyon ve travmalara yol açacağını anlatıyor. Karşısında ise din adamları ve sünnet pratiğinde bulunanlar yer alıyor.

Resul, din adamlarının aksine, kadın sünnetinin dini bir uygulamadan çok hiçbir sağlık veya ahlaki temeli olmadan kuşaktan kuşağa bir gelenek olarak devam ettiğini söylüyor.

AFP, sivil toplum örgütü Wadi için çalışan Resul’ün, 25’inci kez gittiği Hewler’in doğusundaki Şarboti Saxira köyünde, camide kadınlar önünde uyarılarını tekrarladığını yazdı.

Aynı haberde, kadınlardan biri, komşusunun iki kız çocuğunu sünnet etmek istediğini söyledikten sonra, Resul hızlıca bu eve doğru yöneldiği belirtiliyor. Resul’un ısrarlarına rağmen kapı açılmamış. “Muhafazakar bir toplumda zihniyetleri değiştirmeye çalışıyoruz, bu nedenle zordur” diyen Resul, evden uzaklaşıyor.

YASA VAR, PRATİK YOK

Yıllarca süren tepkiler ve kampanyaların ardından Kürdistan Bölgesi, 2011’de kadın sünnetini yasaklayan, üç yıl hapis ve 80 bin dolar para cezası öngören bir yasayı kabul etti: Buna rağmen, Kürdistan bölgesi, bu konuda hiçbir yasanın olmadığı Irak’ın geri kalanına göre çok geride bulunuyor.