Siyasi soykırım operasyonları: Hakkari’de 4 kadın siyasetçinin gözaltı süresi uzatıldı

Hakkari ve Şemdinli ilçesinde düzenlenen siyasi soykırım operasyonlarında gözaltına alınan 4 kadın siyasetçinin gözaltı süreleri uzatılarak 24 saatlik avukat yasağı getirildi. 19 siyasetçi ise ifade işlemleri için il ve ilçe Emniyet Müdürlüğü’ne çağrıldı.

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında kent merkezi ve Şemdinli ilçesinde sabah saatlerinde düzenlenen siyasi soykırım operasyonlarında, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski İl Eşbaşkanı Sipan Turan, Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven, Hakkari Kadın Meclisi Sözcüsü Zeynep Kaya ve Şemdinli İlçe Eşbaşkanı Sozdar Atilla gözaltına alındı. Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen HDP'li kadınların gözaltı gerekçesi öğrenilemezken, dosyaya gizlilik kararı getirildiği ve 24 saat boyunca avukatlarıyla görüşmelerinin yasaklandığı öğrenildi.

Yürütülen soruşturma kapsamında HDP'li 19 kişinin de ifadeye çağrıldığı belirtildi: İfadeye çağrılan partililerin isimleri şu şöyle: Parti Meclis üyesi Erol Cengiz, HDP önceki dönem Eşbaşkanı Sinan Kaya, HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı, İsmail Seven, Yüksekova İlçe Eşbaşkanları Şadiye Kırmızıgül ve Abdulkerim Akdoğan, HDP Çukurca İlçe Eşbaşkanları, Lahice Yaşlı, Ebubekir Kanar, Parti üyeleri, Derya Özdemir, Selcan Saygı, Öznur Evin, Aliye Timur, Sinem Duran, Emine Armut, Selim Güler, Emin Ertuş, Hasan Engin, İbrahim İnci, Orhan Gür ve Özgürlük için Hukukçular Derneği avukatlarından Harika Günay Karataş.

İfadeye çağırılan 19 kişinin 8 Aralık’ta Hakkari İl Örgütü binası önünde Batman Gercüş ilçesinde Jandarma Uzman Çavuş Musa Orhan tarafından cinsel saldırıya maruz bırakılarak intihara sürüklenen İpek Er için yapılan eylem ve kadınların erkek şiddetine karşı düzenlendikleri basın açıklaması ifadeye çağrılmalarına gerekçe gösterildi. 19 kişi ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.