Hande Köse: Kadınlar öldürülmemek için öldürüyor!

Ankara Kadın Platformu'ndan Hande Köse, öz savunma hakkına vurgu yaparak kadınların öldürülmemek için öldürdüğünü söyledi.

Kendisine ve çocuğuna şiddet uyguladığı için eşini öldüren Melek İpek’in tutuklanmasına başta kadın kurumları olmak üzere birçok kadın karşı çıktı. Öz savunma hakkını yeniden gündeme getiren konu ile ilgili Ankara Kadın Platformu'ndan Hande Köse, öz savunma hakkı ve kadına yönelik şiddet ile ilgili görüşlerini ANF’ye aktardı.

Kadınlar olarak birçok farklı görüşe sahip olduklarını belirten Köse, öz savunma hakkı ile ilgili şunları söyledi: "Öncelikle kadınların öldürülmemek için öldürdüğünü söyleyebilirim. Öz savunma hakkını kullanarak kendisine şiddet uygulayan erkeği öldüren kadınların ceza almaması gerektiğini vurgulamak önemli. Çünkü kadınların yaşadığı şiddeti engelleyecek olan devlet politikalarıdır.

Kadına yönelik şiddetin önüne kadınların sadece bireysel öz savunmalarıyla geçilemez. Bu nedenle kadınların toplumsal yaşamda verdikleri mücadele, örgütlü mücadeleden geçmektedir. Kadınlar toplumsal yaşamdaki tüm şiddet biçimlerine birleşerek, örgütlenerek, taleplerini giderek daha yüksek sesle haykırarak karşı koyacaklardır. Biz de Ankara Kadın Platformu olarak tüm kadınların ortak taleplerini bulunduğumuz her alanda yükseltmeye devam edeceğiz."

İKTİDAR ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRIYOR

Kadın cinayetlerinin sınıfsal olmadığını belirten Köse, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin artmasının nedenlerini şu sözlerle anlattı: "Kadın cinayetleri ve kadına yönelik her türlü şiddet tüm toplumsal sınıftan kadınların ortak bir gündemi. Kadınlar eğitim, çalışma hayatı, siyaset gibi tüm kamusal alanlarda şiddete uğruyor ve şiddete uğrama riskiyle karşı karşıya. Ev içi alanda kadının emeği görünmez kılınıyor, çalışma hayatında kriz bahane edilerek ilk gözden çıkarılanlar yine kadın işçiler oluyor. Kadınların tüm toplumsal yaşamda bu kadar güvencesiz bir yaşama mahkum edilmesi, kadına yönelik şiddeti arttırıyor."

İktidarın eril politikalarına da dikkat çeken Köse, "İktidarın kadın düşmanı politikaları kadına yönelik şiddeti meşrulaştırıyor. Kadın cinayeti davalarında yapılan iyi hal indirimleri ve iktidarın kadın düşmanı söylemleri kadına yönelik şiddetin önüne geçmek bir yana kadına yönelik şiddetin artmasının öncelikli sebebi haline gelmiş durumda. Bu nedenle öncelikle İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun eksiksiz uygulanmasının gerekliliğini her alanda savunuyoruz" diye konuştu.

KADINLAR MÜCADELEYİ BÜYÜTECEK

Pandemi sürecinde kadına yönelik şiddetin daha görünür olduğunu kaydeden Köse, 2020 yılında yükselen kadın mücadelesinin önümüzdeki süreçte daha da yükseleceğini kaydetti. "2020 yılı özellikle Covid-19 pandemisinin etkilerini yaşadığımız bir yıl olması açısından kadına yönelik ayrımcılığı, şiddeti daha görünür kıldı" diyen Köse konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Çalışma yaşamında pandemi krizi bahane edilerek kadınlar işten çıkarıldı, var olan hakları gasp edildi, ev içi alanda kadınların yükü ağırlaştı, aile içi şiddet oranları arttı. Bu nedenle pandemiden en çok zarar gören yine kadınlar oldu ve aynı zamanda yine bu dönemde sokakları dolduran ve mücadelesini yükselten de kadınlar oldu. Bu nedenle 2021 yılı da kadınların mücadeleyi büyüteceği bir yıl olacaktır.

Ankara Kadın Platformu, başta İstanbul Sözleşmesinin uygulanması talebi olmak üzere kadınların her alanda yükselttikleri talepler doğrultusunda mücadele hattı izleyecek ve her kesimden kadınla birlikte kadın mücadelesini büyütmeye yönelik eylemlerde bulunacaktır. Umarım 2021 yılı tüm kadınların taleplerini yüksek sesle ve her zamankinden daha da coşkulu biçimde yükselttiği bir yıl olur."