Hasta tutsak Bozan ölüme terk edildi

Ameliyat edilmesi gerekirken "makine bozuk", "doktor yok" gibi gerekçelerle tedavisi engellenen hasta tutsak Dicle Bozan, Elazığ T Tipi Cezaevi'nde ölüme terk edildi.  

Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan ve tek bacağı kesilen Dicle Bozan'ın dışarıda olan bağırsaklarının da acilen ameliyat edilmesi gerekiyor ancak "doktor yok" ve "makine bozuk" gibi gerekçelerle ameliyatı yapılmıyor. Dicle Bozan’ın tedavisi engellendiği gibi sağlığa erişim süreci de ayrı bir psikolojik işkenceye dönüşmüş durumda.

Dicle Bozan’ın gönderdiği mektubunda, cezaevinde tek başına kalamadığını ve kendisine bakacak durumda olmadığını dile getirdi. Aynı zamanda sara hastalığı olduğu için hücresinde bayıldığını belirten Bozan, bir an önce tedavi olmak istiyor.

Vücudundaki şarapnel parçaları ve bağırsakları nedeniyle ameliyat edilmesi gereken Dicle Bozan, ring aracı ile 5 kez Elazığ Devlet Hastanesi'ne götürüldüğünü ancak hiçbir şekilde doktora çıkartılmadığını, sağlığa erişim hakkının tamamen ortadan kalktığını vurguladı. "Makine bozuk", "Doktor yok" ya da "Doktorun başka ameliyatları var" denilerek ring aracından dahi indirilmeden cezaevine geri götürüldüğünü belirten Dicle Bozan, bir defasında hastane önünde ring aracında 5 saat bekletildiğine dikkat çekti. Bu durumu ayrı bir psikolojik şiddet olarak da değerlendiren Dicle Bozan, "Tedavi olmak istiyorum" dedi.

JIN NEWS’in haberine göre, Avukat Gülizar Tuncer’in, müvekkilinin tahliye edilmesi için Elazığ Cumhuriyet Savcılığı ve infaz hakimliğine yaptığı başvurular ise sonuçsuz kaldı

NE OLMUŞTU?

Dersim'de 2017 yılının Nisan ayında çıkan bir çatışmada ağır yaralan Dicle Bozan, tutuklanarak Elazığ T Tipi Cezaevi'ne gönderildi. Bir bacağı kesilen ve bağırsakları dışarıda bir şekilde yaşamak zorunda bırakılan Dicle Bozan, durumuna dikkat çekmek için gönderdiği mektubunda şöyle seslenmişti: "Bir hasta tutsak olarak tüm sağlık haklarımdan mahrum ediliyorum. Bağırsaklarım dışarıda bir şekilde yaşamaya çalışıyorum. Hastaneye götürülmek için defalarca Elazığ Cezaevi yönetimine dilekçe yazmama rağmen olumlu bir dönüş olmadı. Tüm başvurularım sonuçsuz kalınca açlık grevine girmek zorunda kaldım. Buna rağmen yine hastaneye götürülmedim. Böylesi zor şartlarda daha sonra ameliyat yapılmam için tarih verildi. Ameliyat tarihin verildiği sürecin üzerinden geçmesine rağmen hala ameliyat olmadım. Sağlık durumum ciddiyetini koruyor. Tek bir dikişle bağırsaklarım dışarıda yaşıyorum. Ameliyat olmadığım takdirde vücudumda ciddi hasarlar meydana gelebilir."