HDP'den halklara çağrı: İşgale 'hayır' deyin

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, işgalci saldırılara karşı herkesi 'hayır' demeye çağırdı. Taşdemir, Rojava'da kadın kazanımlarının da hedef alınacağını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük işgal tehditlerine ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

'İÇERİDE DE DIŞARIDA DA DÜŞMAN!'

AKP iktidarının artık sadece şiddet, baskı ve kaostan beslendiğini belirten Taşdemir, iktidarın özellikle 2011 yılından bu yana Suriye’de açığa çıkan savaşın bir parçası olduğunu ve savaş hükümeti olmaya devam ettiğini vurguladı.
Taşdemir, hükümet için “İçeride ürettiği düşmanlık, saldırganlık yetmeyince, bu şiddet ve düşmanlığı ülke dışına, sınır komşularına ithal ediyor ve oralarda yeni yıkımlara girişiyor” ifadelerini kullandı.
Savaş politikasının sadece sınır dışında değil, ülke içerisinde de büyük bedellere mâl olduğunun altını çizen Taşdemir, “En basitinden Türkiye halklarının alın teri, vergileri ve boğazlarından çalışan lokmaları bu savaş siyasetine harcanmıştır. Halklar bunun hesabını sorunca da, hiç çekinmeden ‘mermi fiyatları’ gösterilmiştir. Ayrıca savaş sadece ekonomik çöküntü değil, aynı zamanda sosyal, toplumsal çöküşe de sebep olmaktadır” dedi.
Buna rağmen AKP’nin savaşta ısrarcı olduğunu kaydeden Taşdemir, Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına yönelik hazırlıkları yapılan savaşın ne anlama geldiğini herkesin çok iyi görmesi gerektiğini vurguladı. Taşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncellikle ilk elden saldırmayı düşündüğü yerler Girê Sipî ve Serekaniyê bölgeleridir. Bu bölgeler tıpkı Afrin gibi, Kuzey ve Doğu Suriye’nin mayınlardan temizlenmiş, savaştan kaçan insanların sığındığı en güvenli ve halkın normal bir yaşam sürmeye çalıştığı ender bölgelerdendir. Savaş tamtamlarıyla, kamuflaj elbiseleriyle, sanki ülke büyük bir tehlike içindeymiş gibi bir algı yaratılıyor. Fakat bütün bu savaş hezeyanları, orada, Suriye’de yıllardır dili, kültürü inkâr edilen, ezilen halkların canı pahasına koruduğu, küçük bir bölgedir.”

HALKLARA ÇAĞRI: 'HAYIR' DEYİN!

HDP Kadın Meclisi ve kadınlar olarak savaşa, işgale ve yayılmacı politikalara “hayır” dediklerini ifade eden Taşdemir, şöyle devam etti: “Bütün Türkiye halklarını, anayasal bir hak olan savaşa hayır deme hakkını kullanmaya çağrı yapıyoruz. Buradaki esas çağrımız da kadınlaradır. Türkiye, Ortadoğu ve dünyadaki tüm kadınları 21.yüzyılda IŞİD barbarlığını sadece görmedi, ayrıca bu barbarlığın vahşetine maruz kaldı. Köle pazarlarında satılan kadınları, onlarca çetenin tecavüzüne uğrayan kız çocuklarını, gözleri önünde cayır cayır yakılan evlatlarını gördü. Erkek egemen zihniyetin ürünü, kadın düşmanı olan bu barbarlığa karşı kadınların topraklarını korumak için ödediği ağır bedelleri gördü.”

'KADIN KAZANIMLARI DA HEDEF ALINMAK İSTENİYOR'

HDP’li vekil Taşdemir, Rojava halkların bir arada eşit yaşadığı, kadın özgürlükçü bu modeli farklı bir şekilde sunmaya çalışan ve terörize edenlerin diktatörlük hevesinde olduğunu da ifade etti.
“Kadın özgürlükçü bu model, Ortadoğu’nun aydınlık yüzünü, kadınların var olma, değiştirme ve kazanma gücünü gösteriyor” diyen Taşdemir, savaş siyasetiyle saldırılara hedef olacak olanın ise aslında kadınların bu kazanımları olduğunu, dolayısıyla kadınlar olarak bu savaşa karşı olduklarını kaydetti.
Savaşın hiçbir zaman, hiçbir coğrafyada çözüm olmadığını vurgulayan Taşdemir, “Çözüm halkların, kadınların dahil olduğu eşit ve özgür bir yaşamdır. Bugün ülkenin ihtiyacı sınır ötesi operasyonlar, savaş ve işgaller değil, sınır içi normalleşme, adalet, demokrasi, toplumsal barıştır. HDP Kadın Meclisi olarak, tüm Türkiye, Ortadoğu ve dünya halklarını bu kutsal görevi yani temel bir insan hakkı olan ‘savaşa hayır’ diyerek, barış hakkını sahiplenmeye ve bu talebi yükseltmeye çağrı yapıyoruz” dedi.