HDP Kadın Meclisi Malatya’da: Satılmayınca tütünlerimiz elimizde kaldı

HDP’nin “Kadın yoksulluğuna hayır” buluşması bugün Malatya’da tütün ve kayısı işçileri ile bir araya geldi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Parti Sözcüsü Ebru Günay, Milletvekili Semra Güzel, Emek Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Şaziye Köse, Kadın Koordinasyonu üyeleri Mediha Yüksel ve Bedia Akkaya, Kadın Meclisi üyesi Gülcihan Şimşek, Malatya İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, Malatya İl Kadın Meclisi üyeleri, önceki dönem HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu’dan oluşan heyet, “Kadın yoksulluğuna hayır” buluşmalarında bugün Malatya’daydı.

Heyet ilk olarak Doğanşehir ilçesinde tütün işçisi kadınları ziyaret etti. Kadın heyeti, tütünlerin kurutma zamanı olduğu Doğanşehir’de, kadınlarla birlikte tütünleri ipe taktı. Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, kadınların yoksulun da yoksulu olduğunu belirterek, yaşadıklarına çözüm olmak için ziyaret gerçekleştirdiklerini belirtti.

‘BELLİ BİR ÇALIŞMA SAATİMİZ YOK’

Tütün işçisi bir kadın yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: "Sabah 5:00’te uyanıyoruz, 7:00’de iş başı yapıyoruz ve akşam 23:00'e kadar çalışıyoruz. Belli bir çalışma saatimiz yok. Yaptığımız iş çok zahmetli. Çaresizliğimizle başa çıkmaya çalışıyoruz. Zar zor geçiniyoruz. Kimse emeğinin karşılığını alamıyor. Tütün işi çok zor.” 

‘SATILMAYINCA TÜTÜNLERİMİZ ELİMİZDE KALDI’

Başka bir kadın ise, “Kazancımız elbette ki yetmiyor. Satılmayınca tütünlerimiz elimizde kaldı. Tütünün çilesi çok. Tütünlerimiz elimizde kalsın istemiyoruz. Biz bu tütünü satacak mıyız, bu bile belli değil. Devlet bir kooperatif kursa bizler tütünlerimizi çok rahat satabiliriz. Ama şimdi öyle bir şey yok. Tütün özelleştirildi. Gelip bakıyorlar tütünlerimize almak isterlerse alıyorlar, istemezlerse almıyorlar.” 

75 YAŞINDAKİ TÜTÜN İŞÇİSİ: 250 TL İLE MARKETE GİDYORUM, NE ALDIĞIMI SORARSANIZ HİÇBİR ŞEY

75 yaşında tütün işçiliği yapan başka bir kadın da, geçim sıkıntısını şu sözlerle anlattı: “40 yıldan fazladır bu işi yapıyorum. Hiçbir desteğim yok. Toprak evde yaşıyorum o da bana ait değil. Aldığımız yetmiyor. 250 TL ile markete giriyorum ne aldığımı sorsanız hiçbir şey. İki poşet ya alabiliyorum ya alamıyorum.” 

KAYISI İŞÇİLERİNİN ÇOĞU LİSE YA DA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ

Heyet, daha sonra Kürecik beldesinde kayısı işçisi kadınları ziyaret etti. Çoğu üniversite ve lise öğrencisi olan kadınlar, günlük 100 TL kazandıklarını ancak yemek ve yol masraflarını kendilerinin karşıladığını belirtti. Çadırda kaldıklarını dile getiren kadınlar, kazandıkları paranın yetmediğini söyledi. 

Heyet, son olarak köylerdeki kadınları ziyaretin ardından, bugünkü programını sonlandırdı. "Kadın yoksulluğuna hayır" buluşmalarına yarın Mardin'de devam edilecek.