HDP Kadın Meclisi: Rojava halkları devrimden vazgeçmiyor  

HDP Kadın Meclisi, Dünya Kobanê Günü'nü kutlayarak, hiçbir saldırının Rojava halklarını devrimden vazgeçiremediğine dikkat çekti. Meclis, "Kobanê direnişi bölgenin kaderini değiştirdi" derken, dayanışmaya çağırdı.

HDP Kadın Meclisi, Dünya Kobanê Günü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı. 

"2011 yılında Suriye savaşıyla birlikte kendi öz gücüyle yeni ve ortak bir yaşamı ören Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Ermeni, Çerkez, Türkmen, Çeçen ve Keldani halklarının inşa ettiği ve bir kadın devrimi olan Rojava Devrimi, bütün Ortadoğu’da bir model olarak halklara, kadınlara, gençlere ve bütün ezilenlere umut oldu" denilen açıklamada, "2014 yılında insanlık düşmanı IŞİD ve arkasındaki bölge güçleri, Ortadoğu’nun karanlık tarihini yırtan, kadınların, halkların, dini ve mezhep gruplarının birlikte, eşit ve ortak yaşamının örüldüğü Rojava’yı boğmak amacıyla Kobanê’yi işgal etmeye çalıştılar" diye kaydedildi.

'DİRENİŞ, BÖLGENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ'

Bölge devletlerinin desteğiyle, Kobanê’yî işgal girişimine karşı Arîn Mîrkan şahsında ortaya konulan tarihsel direnişle bölgenin kaderinin değiştiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Karanlık karşısında aydınlığın zaferi bütün coğrafyamızda ilan edildi. Bu yönüyle Kobanê; kadın iradesi olan Arîn Mîrkan’dır, enternasyonal dayanışma olan Rıfat (Horoz) amcadır, Nejat Suphi Ağırnaslı’dır, Kader Ortakaya’dır, Aziz Güler’dir ve nice enternasyonal direnişçinin ortak ruhunun mirasıdır. Rojava Devrimi'nin 6’ncı yılı geride bırakılırken, kadınların ve halkların tarihi direnişi karşısında yenilgiye uğrayan IŞİD ve onu destekleyen AKP zihniyeti, bugün kendi faşist iktidarını bir kez daha tahkim etmek için Rojava halklarına yeniden saldırıyor.

Belediye eş başkanlarını cezaevlerinde rehin tutup bir sivil darbe ile kayyum atayan AKP zihniyetinin, Ortadoğu halklarının kendi öz gücüyle ortak bir yaşamı inşa ettiği Rojava Devrimi'ne saldırdığına vurgu yapılan açıklamada, "Demokratik bir sistem olarak öz yönetim modelini ve ortaya konan halkların iradesini kendi totaliter rejimine tehdit olarak gördüğünü bir kez daha göstermiştir. Yine bu saldırgan tutumun 1 Kasım Dünya Kobanî ile Dayanışma Günü’nde tekrar uygulamaya konulması bir tesadüf değildir. IŞİD eliyle dün yapılmak istenen şey, bugün AKP zihniyeti tarafından tekrarlanmak istenmekte, kadın kazanımları ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır" denildi.

'HALK DEVRİMDEN VAZGEÇMİYOR'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Rojava Devrimi'nin gerçekleştiği 19 Temmuz tarihinden bugüne, Rojava halklarına karşı hem AKP zihniyeti tarafından ve hem AKP’nin kirli ilişkiler içerisinde olduğu IŞİD ve El-Nusra gibi çetelerce sayısız saldırılar gerçekleştirildi. Bu saldırıların hiçbiri Rojava halklarını Demokratik Özerk yönetimden, devrimden vazgeçiremedi, vazgeçiremeyecek de.

Suriye’de 8’inci yılına giren iç savaşta, siyasal bir çözümün konuşulduğu, anayasal mutabakatla yaraların sarılmaya çalışıldığı bir dönemde, savaşı süreklileştiren ve yayan yeni saldırıların, kadının ve halkların iradesine çarpacağına hiçbir kuşkumuz yoktur. Nasıl ki IŞİD barbarlığına karşı tarihsel direniş ortaya konulmuşsa, IŞİD’leşmeye heveslenen bütün diktatörlere karşı da Arîn Mîrkan olmak tarihsel bir sorumluluktur. Bu anlamda kadın özgürlük anlayışının somutlaştığı, halkların ortak, eşit ve bir arada yaşamının sembolü olan Rojava’ya yönelik saldırılara bir an önce son verilmelidir.

1 Kasım Dünya Kobanê ile Dayanışma Günü, tüm dünyada IŞİD vahşetine karşı bir sembol haline gelen Kobanê ile dayanışmayı büyütmenin günüdür."