HDP’li kadınlar Adıyaman’da tütün emekçilerini ziyaret etti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Adıyaman’da tarım ve ev emekçisi kadınlarla bir araya geldi.

HDP Kadın Meclisi, “Kadınlar için Adalet” kampanyası kapsamındaki “Kadın Yoksulluğuna Hayır” buluşmalarına devam ediyor.

Meclisin yeni durağı Adıyaman’ın Çelikhan ilçesine bağlı Pınarbaşı (Bulam) Beldesi oldu.

Tarım ve ev emekçisi kadınlarla yapılan buluşmaya, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Milletvekili Hüda Kaya, Kadınların Kurtuluşu Merkezi Koordinasyonu Üyesi Nupelda Çelik, HDP Adıyaman İl Eşbaşkanı Zeliha Karınca katıldı.

HDP’li kadınlar ziyaret ettikleri bir tarlada kadınlarla tütün ekimi yaparken, sorunlarını dinledi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, bu ziyaretlerle kadınların yaşadığı yoksulluğu gündemleştirmek istediklerini belirterek, "Yoksulluğun adı kadın olmuş. Gittiğimiz her yere kadınların nasıl yoksullaştırıldığına tanık oluyoruz. Kadınlar her yerde emek sarf ediyor ama emeği görünmüyor. Emeğinin karşılığını hiçbir zaman alamıyor” dedi.  

Tütün tarlasında çalışan kadınlardan biri, “Yevmiye ile günde 100 TL'ye çalışıyoruz” dedi.

Aynı emekçi kadın şunları ekledi: “Ancak emeğimizin karşılığı bu değil. Sabah saat 05.00’da tarlaya geliyoruz, akşam güneş batana kadar buradayız. Bu bölgede insanların büyük bir bölümü geçimini tütünle sağlıyor. Çoğumuzun geçen seneden kalma tütünü hala evde, satamadık. O yüzden yevmiye ile çalışıyoruz. 50 TL kazanılıyorsa bunun 25'i masraf olarak gidiyor.”

Bir başka kadın, “Ciddi güç istiyor. Yıllardır benzer sorunlar yaşıyoruz” dedi ve şöyle devam etti:  “İki çocuğum var ve bu işlere geldiğimden dolayı onlarla ilgilenmiyorum. Bölgede bizim yaşadığımız sorunların yanında çocuklarımızın da yaşadığı sorunlar var. Uzaktan eğitime katılmak için internet yok. Ben uzun yıllardır tarlada çalışıyorum, imkan olsa yarıda bıraktığım eğitim hayatımı sürdürmek istiyorum. Üniversitede edebiyat okuyordum ama bırakmak zorunda kaldım. Lütfen bu yaşadıklarımıza karşı ses olun, çözüm olun.”

Üçüncü bir kadın tek geçim kaynaklarının tütün olduğuna vurgu yaparak, “İki çocuğum var. Kızım 7, oğlum 5 yaşında. Gecemiz gündüzümüz tütün. Dışardan alıcı gelirse alıyor. Emeğiniz boşuna gidiyor. Ekiyoruz, ilaçlıyoruz, sulayıp çapasını yapıyoruz. Emek veriyoruz ancak hiçbir zaman emeğimizin karşılığını alamıyoruz” ifadelerini kullandı.