HDP’li kadınlar demokratik siyaset hamlesi başlatacak

HDP Kadın Meclisi, Haziran sonunda gerçekleştirdiği kadın örgütlenme konferansının sonuç bildirgesini açıkladı. Kadın Meclisi, yerinden demokratik siyaset hamlesi başlatacaklarını bildirdi.

HDP Kadın Örgütlenme Konferansı, 29-30 Haziran tarihlerinde “Emê Rêxistina Xwe Mezin Bikin” (Örgütlülüğümüzü Büyüteceğiz) sloganı ile Ankara’da gerçekleşti.

Konferansa merkezi kadın meclisinin, “kadın PM üyeleri ve kadın vekilleri, gençlik içinde özgün ve özerk bir meclis olarak örgütlenme adımı atarak kadın meclisi içinde yeni bir enerji ile yer alan genç kadınlar, il kadın meclisleri sözcüleri, kadın il eş başkanları, HDK temsilcileri, HDP bileşeni kadın yapıları” katıldı.

Konferansın sonuç bildirgesinde, dünyanın her yerinde kadın mücadelesine karşı yoğun saldırılar olduğu ve kadın hareketlerinin bu saldırılar karşısında mücadelesini yükselttiği tarihsel bir süreçten geçildiğine vurgu yapıldı.

Bildirgede, “Kadınların bedenlerini, emeklerini, kimliklerini yaşam hakkını savunmak için başlattıkları grevler dalga dalga yayılıyor” denildi.

Rojava kadınlarının mücadelesine de vurgu yapılan bildirgede, bu tarihsel mücadelenin demokratik bir sistemi inşa şeklinde sürdüğün kaydedildi.

Türkiye’deki tek adam rejimine dikkat çekilen bildirgede, “Özgürce var olma hakkımızı yok sayan faşist bir iktidarla karşı karşıyayız” tespiti yapıldı.

2018 yılında en az 440 kadının katledildiğini hatırlatan Kadın Meclisi, “Tüm mücadele alanlarının kısıtlanması, yasaklanması ve kazanımlara yönelik ağır saldırı koşullarında sokaklarda, meydanlarda itirazımızı en çok dile getiren biz kadınlar olduk” dedi.

Açlık grevleri ve beyaz tülbentlilerin direnişini hatırlatan Kadın Meclisi, 31 Mart yerel seçimlerine de dikkat çekerek, “Biliyoruz ki, Türkiye halklarının tek umudu olan tarihi bir mücadele hattıyız. Halkların, kadınların demokrasi ittifakıyız” ifadeleri kullanıldı.

ÜÇÜNCÜ YOL SİYASETİ

Hayatın her alanında erkek egemenliğine karşı mücadele sözü veren HDPli kadınlar, şunlar belirtildi: “Konferansımızda aldığımız kararlarla bir kez daha altını çizdik ki; bizler bulunduğumuz tüm alanlarda kadın bakış açısıyla hayata yön vereceğiz. Ezilenlerin, yok sayılanların, faşizme karşı direnenlerin tarihsel ittifakı olan 3. Yol siyasetinin özgürlükçü iradesi ile kadınlar lehine yerel, yerinden demokratik siyaset hamlesi başlatacağız. Her yerde demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü perspektifi, kadınların yaşam alanlarına taşıyıp yeni yaşamı inşa edeceğiz.”

HASANKEYF’İ SAVUNACAĞIZ

Antik Hasankeyf’i ödün vermeksizin savunacaklarını altını çizen Kadın Meclisi, “Ekolojik yaşam politikalarımızı toplumsallaştıracağız, yaşama geçireceğiz” vurgusunu yaptı.

Bununla birlikte ağır şiddet, istismar ve sömürü altındaki çocukların sesini duyacaklarını ve duyuracaklarını belirten Kadın Meclisi, “Kadınları yoksulluk ve şiddet sarmalına sıkıştıran politikalara ve sisteme karşı mücadeleyi her düzeyde sürdüreceğiz” dedi.

Bildirgede, “Toplumu pençesine alan hukuksuzluk ve şiddet halini besleyen LGBTİ+’lara yönelik şiddet, ayrımcılık ve nefret suçlarını sıradanlaştıran zihniyete karşı mücadele edeceğiz. Bugün ayrımcılığa karşı sokakta olan LGBTİ+’ların Onur yürüyüşüne yönelik yasaklamaları ve şiddeti kınıyoruz” diye kaydedildi.

KADINA ŞİDDETE KARŞI ÖZ SAVUNMA STRATEJİLERİ

“Kadına karşı derinleşen her türlü şiddete ve kadın düşmanı politikalara karşı kadınların özsavunma stratejilerini geliştireceğiz” diyen Kadın Meclisi, kadın dayanışmasını büyüteceklerini ve parti içinde erkek egemenliğine alan bırakmayacaklarını kaydetti.

Kadın Meclisi, hedeflerini özetle şöyle sıraladı:

“Parti içi mekanizmalarda her seviyede etkisini artıran erkek egemenliği ile her düzeyde kararlı mücadeleyi büyüteceğiz”

Kadın mücadelesini ve kadın siyaset tarzını etkin kılacağız; iktidarcı, rekabetçi erkek egemen zihniyete karşı paylaşımcı, şeffaf, eşitlikçi, mücadeleci kadın siyaset tarzını partimizde ve bulunduğumuz her yerde yaşamsallaştıracağız.

Genç kadınların çalışmaları önüne çıkartılan her türlü engelle ve onları irade olarak görmeyen anlayışlarla mücadele edeceğiz.

Yerel siyasete öncelik vereceğiz; merkez-yerel ilişkisini olabildiğince yataylaştıran, zayıflayan bağları güçlendiren, birbirimizi güçlendirerek yürümeyi esas alan kadın siyaset tarzını kalıcılaştırmak için emek vereceğiz.

Kazanımlarımızı, yaşamlarımızı, özgürlüklerimizi hedef alan saldırılar karşısında bütün kadın örgütleri ve feminist hareket ile mücadeleyi ortaklaştıracağız.”

İNŞAYA HIZ VERECEĞİZ

Kadın meclislerinin temel güç olduğunu ve inşaya hız vereceklerini belirten HDP Kadın Meclisi, “Yerel siyaseti önceleyen kadın meclislerimizi mutlaka örgütleyecek, her alanda kadınlar olarak birbirimize dokunarak hep birlikte güçleneceğiz” diye belirtti.