Hırvatistan feminisid yasası çıkaran üçüncü AB ülkesi oldu

Hırvatistan, Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde kadın cinayetlerine ayrı bir yasal statü kazandıran üçüncü ülke oldu.

Hırvatistan’ın muhafazakar Başbakanı Andrej Plenkovic Şubat ayı sonunda yasa teklifini sunarken "Bu değişikliklerle kadınların haklarını, güvenliğini ve onurunu koruyor ve kadınlara yönelik şiddetin kabul edilemez olduğu mesajını veriyoruz" dedi.

Parlamentoda kabul edilen metin, Hırvat yasalarına göre en ağır ceza olan 10 ila 40 yıl hapis arasında cezaların değişebileceğini öngörüyor.

Resmi Hina ajansının haberine göre, ceza kanununda yapılan değişiklikler 77 milletvekilinin lehte ve 60 milletvekilinin aleyhte oy kullanmasıyla kabul edildi.

Yerel STK'lara göre Hırvatistan, AB'de kişi başına düşen en yüksek üçüncü kadın cinayeti oranına sahip.

AB verilerine göre 2022 yılında Avrupa'da 2 bin 300 kadın eşleri ya da aile üyeleri tarafından katledildi. 

Nüfusu 3.8 milyon olan Hırvatistan'da 2022 yılında 12'si yakın bir akraba tarafından olmak üzere 13 kadın, 2023 yılında ise 9 kadın katledilmişti. 

Hükümet, Eylül ayında 20 yaşındaki hukuk öğrencisi Mihaela Berak'ın kısa bir ilişki yaşadığı bir polis memuru tarafından katledilmesinin ardından bu yasayı teklif etmeye karar vermişti.

Mihaela Berak'ın ölümü, mağdurları korumak üzere tasarlanmış bir sistemin başarısızlıkları ve yasanın kendisi hakkında hararetli bir tartışmaya yol açtı. Mihaela için adalet talep etmek ve kadın cinayetlerinin yasalarda yer alması çağrısında bulunmak üzere ülke çapında gösteriler düzenlendi.

Hırvatistan’dan önce Kıbrıs ve Malta da kadın cinayetlerine ayrı bir yasal statü tanımıştı.