Jelpke: Paris katliamının işbirlikçileri için baskı yapılmalı

Alman parlamenter Ulla Jelpke, üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesinde rolü olanların açığa çıkması için Alman devletine baskı yapılmasını istedi. Sol Parti ise Güney’in işbirlikçisinin DİTİB’deki faaliyetlerini meclisin gündemine taşındı.

9 Ocak 2013 günü Fransa’nın başkenti Paris’te PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in katledildiler. Kürtlerin çabasıyla yakalanan tetikçi Ömer Güney, 17 Aralık 2016’da Fransa’da kaldığı cezaevinde şüpheli bir şekilde ölürken, Güney’in Almanya’daki işbirlikçisi Ruhi Semen’in rolü hala tam olarak gün yüzüne çıkmış değil.

Geçtiğimiz günlerde ANF, yıllar sonra Almanya’ya dönen Semen’in MİT’in şubesi gibi çalışan DİTİB’deki faaliyetlerine kaldığı yerden devam ettiğini ortaya çıkarmıştı. Daha önce birçok kez Ömer Güney’e ilişkin hükümetin yanıtlaması talebiyle soru önerileri hazırlayan ve konuyu yakından takip eden Sol Parti Milletvekili Ulla Jelpke, Semen’in DİTİB’de faaliyetlerini sürdürmesinin kendisini şaşırtmadığını söyledi.

‘GERÇEKLER KÜRT BASININ ÇABASIYLA ORTAYA ÇIKIYOR’

Konuya ilişkin ANF’nin sorularını yanıtlayan Jelpke, Türk devletinin Almanya’daki Diyanet kurumu olan DİTİB’in yıllardır zaten MİT’in merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Jelpke, devamla Paris katliamının işlendiği 2013 yılından bu yana kadar Alman/Fransız devlet birimlerinin suskun kalmayı tercih ettiklerini, gerçeklerin ise Kürt basınının çabasıyla ortaya çıktığını, soruşturmanın da bu şekilde ilerlediğini hatırlattı.

Tetikçi Ömer Güney’in uzun yıllar Almanya’da yaşaması ve burada Türk milliyetçi grupların içinde aktif olmasından dolayı katliamı soruşturmanın, Güney’in işbirlikçilerini ortaya çıkarmanın da Alman güvenlik birimleri ile yargısının işi olduğunu belirten Jelpke, bu konuda Alman devletine harekete geçmesi için çağrılarda bulundu.

‘BASKI OLMADAN YARGI HAREKETE GEÇMEZ’

Üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesinde rolü olanların açığa çıkması için Alman devletine baskı yapılmasını isteyen Jelpke “Öyle görünüyor ki kamuoyu baskısı olmadan Alman yargısının harekete geçmeyeceğine dair ciddi korkularım var” dedi. Jelpke, daha önce Almanya’da Kürt siyasetçilerine yönelik suikast hazırlığı yapan MİT ajanlarının yine Kürt medyasının çabaları ve kamuoyunun baskısıyla yakalandığını hatırlattı.

AKBULUT İŞBİRLİKÇİ SEMEN’İ SORDU

Bu arada Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut da DİTİB ile bağlantıları ortaya çıkan tetikçi Güney’in işbirlikçi Ruhi Semen’i Federal Meclis’in gündemine taşıdı. Federal hükümetin yanıtlaması talebiyle konuya ilişkin meclise soru önerisi veren Akbulut, Ömer Güney’i cezaevinden kaçırma girişimi başta olmak üzere Semen’in katliamdaki rolüne dair Alman güvenlik birimlerinin bilgi sahip olup olmadığını sordu.

Soru önerisinde Ruhi Semen’in Fransa’nın talebiyle Almanya’da ifadesinin alınıp olmadığı, hakkında devam eden bir soruşturmanın olup olmadığını ve ayrıca “Türk mü, yoksa Alman vatandaşı mı?” şeklinde sorular yöneltildi. 9 sorudan oluşan soru önerisinin önümüzdeki günlerde Angela Merkel’in başbakanlığında hükümet tarafından yanıt verilmesi bekleniyor.