Jinnews habercilikten taviz vermez

Önceki gün merkezleri basılarak, müdür ve editörleri de gözaltına alınan JINNEWS muhabirleri, habercilikten taviz vermeyeceklerini ve kadınların kalemini düşürmeyeceklerini söyledi.

Jinnews muhabiri Şirin Çınar, ajanslarına yapılan baskın ve arkadaşlarının gözaltına alınmasının, iktidarın Kürt politikasından ve kadın haberciliğinden rahatsızlığından bağımsız olmadığını belirtti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında önceki gün yapılan ev baskınlarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ile gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü ve Mehmet Ali Ertaş gözaltına alındı. Aynı soruşturma kapsamında Feynaz Koçuk, Gebze'de; Lezgin Akdeniz ve Kadir Bayram da Çınar’dan Amed’e gelirken gözaltına alındı. Polis, Jinnews ve MA’ya da baskın yapıp tüm hard disklere ve bazı bilgisayarlara da el koydu. Jinnews muhabirleri Şehriban Aslan ve Şirin Çınar, ajanslarına yapılan baskına dair ANF’ye konuştu.

Yetkililerine haber verilmeden Jinnews’e girildiğini söyleyen muhabirlerinden Şehriban Aslan, “Ajansın kapısı apartman görevlisinin eşliğinde çilingir marifetiyle açılmış. İçeriye girip baktığımızda tüm bilgisayarlarımızın hard disklerinin ve ana kartlarının sökülüp götürüldüğünü gördük. Bunların dışında Xwebûn ve Yeni Yaşam gazeteleri ile Jineoloji dergisinin bir sayısının alınıp götürüldüğünü gördük. Ayrıca montaj ve kurgu için kullandığımız iki adet bilgisayarımız da götürülmüş. Sabah geldiğimizde manzara böyleydi. Zaten kimseye haber vermeden içeriye girmelerinin yasal olmadığını biliyoruz. Ellerini kollarını sallayarak içeri girmiş ve hatta kapıya sandalye atıp oturmuşlar.”

KÜRTLERE SALDIRILARDAN BAĞIMSIZ DEĞİL

Muhabir Şirin Çınar ise ajanslarına ve genel olarak Kürt gazetecilere yönelik olan baskıların yeni olmadığını, on yıllardır devam ettiğini hatırlatarak, “Zaten Kürt halkına yönelik saldırılara paralel olarak Kürt medyasına da baskılar ve saldırılar gerçekleşiyor. Bu saldırılar ilk değil. Neden gözaltına alındıklarına ilişkin bilgi bile verilmedi” diye konuştu.

Kadın haklarını savunan, kadınlara yönelik işlenen suçları teşhir eden haberler yaptıklarını, bunun da iktidarı rahatsız ettiğini kaydeden Çınar, şunları söyledi: “Onlarca kez erişim engeline maruz kaldı. Bu baskılar devam edecek. Biz gazeteciler ve Jinnews olarak hiçbir zaman geri adım atmayacağız. Baskılar bizi yıldırmayacak. Biz var olduğumuz süre hem kadınların kalemini düşürmeyeceğiz hem de onların izinde hakikatleri ortaya koymaya devam edeceğiz.”