Jinwar komünal sistemiyle çekim merkezi

Savaş koşullarında kurulan Jinwar köyünde komünal sistemin uygulandığını söyleyen Jineoloji Akademisi Üyesi Rûken Rojda, "Kadınlar Rojava Devrimi ile yaşamın her alanında öncülük edebileceklerini ispatladı" dedi.

Birçok kişinin Jinwar köyünü merak ettiği için ziyarete geldiğini söyleyen Rûken Rojda, ziyaretçilerin kuşatılmış bir ülkede böyle bir köyün kurulmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi.

Rojava Devrimi bir kadın devrimi olarak biliniyor ve kadınların kazanımları gözler önünde. Devrimle birlikte kadınlar siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, sanatsal ve yaşamın tüm alanlarında öne çıktı. Jinwar köyünün kurulması da Rojava Devrimi'nin kazanımlarından. Adından da anlaşılacağı gibi kadınların yaşadığı, geçimini sağladığı ve eğitim aldığı bir köy. Jinwar’da yaşayan kadınlar ne kadar iradeli olduklarını bir kez daha tüm dünyaya ispatladı.

Jineoloji Akademisi üyesi Rûken Rojda, Jinwar köyünün kuruluş amaçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Köyün Rojava Devrimi ile birlikte kurulduğunu hatırlatan Rûken Rojda, "Savaşta en büyük zararı kadınlar ve çocuklar görüyor. Rojava Devrimi ile birlikte Demokratik Özerklik sistemi ile inşa edilen kurumlarda kadınların rolü daha fazla öne çıktı. Bu kurum ve kuruluşlarda daha fazla yer almak için bir kadın köyü kurmak gerekiyordu. 2017 yılında köyün nasıl kurulacağı ve köyün amacı, Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm kuruluşları tarafından tartışılıp öyle kuruldu. Kurumlarda çalışan her kadın köyün kurulmasında yer aldı. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde Jinwar köyü açıldı" diye konuştu.

ŞÎFA JIN’DA BİTKİLERDEN İLAÇ YAPILIYOR

Jinwar köyünde hayata geçirilen sisteme ilişkin de bilgi veren Jineoloji Akademisi üyesi Rojda, şunları aktardı: "Jinwar köyünde komünal sistem uygulanıyor. Köyün meclisleri var. Köyün daha da kalkınmasına ve geçimin sağlanmasına yönelik 15 günde bir toplantı yapılıyor. Burada kadın ve çocuklara yönelik eğitim sisteminin yanı sıra Eğitim Akademisi var. Kürt, Arap ve enternasyonal kadınlar her alanda yerlerini alıyorlar.  Çünkü Jinwar köyü tüm dünya kadınları içindir. Jinwar köyünde fırın, dükkan gibi günlük ihtiyaçların giderildiği yerler var. Kadınlar tarımsal üretim ve hayvancılık ile geçimlerini sağlıyor. Jinwar köyünde bulunan Şîfa Jin Hastanesi, bitkilerden yapılan doğal ilaçlarla birçok hastalığı tedavi ediyor."

KUŞATILMIŞ BİR ÜLKEDE KADIN KÖYÜ KURMAK BAŞLI BAŞINA BİR DEVRİM

Birçok kişinin Jinwar köyünü merak ettiği için ziyarete geldiğini söyleyen Rûken Rojda, ziyaretçilerin kuşatılmış bir ülkede böyle bir köyün kurulmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi. Bu durumun bile başlı başına bir devrim olduğunu ifade eden Rojda, bu yüzden Jinwar köyünü ziyaret edenlerin gördükleri karşısında çok mutlu olduklarını ifade etti.

Her yerde bilgili ve özgürlükçü kadından korkulduğuna dikkat çeken Rojda, Jinwar köyünün dünyadaki ikinci kadın köyü olduğunu hatırlattı. İlk kadın köyünün Afrika'da kurulduğunu kaydeden Rojda, "Köyümüzü ziyaret eden herkes, dışarıdan Jinwar adına çalışmalar yürütüyor. Çünkü kadınlar Rojava Devrimi ile yaşamın tüm alanlarında öncülük edebileceklerini ve haklarına sahip çıkabileceklerini ispatladı. Bu yüzden egemen güçler tarafından her ne kadar farklı yaklaşımlar olsa da kadınların iradesi karşısında amaçlarına ulaşamayacaklardır" diye konuştu.