Kadın devrimciler Mannheim ve Berlin’de anıldı

Almanya’nın Mannheim kentinde üç Kürt kadın devrimci için bir anma düzenlenirken, Berlin’de de Rosa Luxemburg ve Karl Leibnicht anıldı.

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 yılında katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) için Mannheim’de bir anma etkinliği yapıldı.

Bu pazar günü saat 13.00’te Berivan Kadın Meclisi ve Bölge Meclisi tarafından düzenlenen anma Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde gerçekleşti.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına konuşan Münevver Kaplan, üç Kürt kadın devrimcinin “sadece Kürt halkının değil, insanlığın gururu” olduğunu belirterek, “Sonuna kadar mücadelelerinin takipçisi olacağız” dedi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de ise kadın mücadelesinin tarihi sembollerinden Marksist teorisyen Rosa Luxemburg ile Alman Komünist Partisi’nin kurucularından Karl Liebnicht anıldı. Her ikisi Berlin isyanının bastırılması sırasında katledilmişlerdi. Friedrichsfeld’deki mezarlıkta yapılan anmaya binlerce kişi katıldı.

Almanya'nın çeşitli yerlerinden otobüslerle gelen her yaştan insan, sabahın erken saatlerinde iki devrimciyi anmak için Frankfurter Tor’da buluştu.

Daha sonra yaklaşık iki kilometre yürüyen kitle Rosa Luxemburg’un mezarını ziyaret ettiler.

Yürüyüş boyunca “Sara Rojbin Ronahi”, “Jin Jiyan Azadi” ve uluslararası dayanışmaya vurgu yapan sloganlar atıldı.

Kitle enternasyonal marşı eşliğinde Rosa Luxemburg ve Karl Liebnicht’in mezarlarına karanfillere bıraktı.