Kadınlar İpek E. için alanlardaydı

Uzman çavuş Musa Orhan'ın tecavüzü sonrası intihara sürüklenen İpek E. için alanlara çıkan kadınlar, “Failleri aklama politikasına izin vermeyeceğiz. Her yerde mücadele edeceğiz” mesajı verdi.

TJA ve HDP Kadın Meclisi üyeleri, Batman'da uzman çavuş Musa Orhan’ın tecavüz ederek ölümüne sebep olduğu İpek E.’ye ilişkin Şırnak, Mardin, Hatay ve Mersin'de açıklama yaptı.

ŞIRNAK

Cizre’de yapılan açıklamaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve çok sayıda kadın katılırken, polis, valiliğin ilan ettiği eylem ve etkinlik yasağını gerekçe göstererek açıklamayı engellemek istedi. Yapılan görüşmelerde HDP’li vekil Nuran İmir, Valiliğin yasağını tanımadıklarını ve kadınlar olarak sokakta olacaklarını söyledi. Açıklamaya izin vermeyen polislerin "4 kadın kalsın, 4 polis kalacağız" önerisine HDP’liler tepki gösterdi.

Yaşanan tartışmanın ardından açıklama yapan HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç, açıklamaya başlayarak, kirli politikaların bugün değil yıllardır Kürt illerinde özel savaş politikası haline geldiğini belirtti. Güler, tecavüz faillerini aklama politikasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

AYDENİZ: KİRLİ ZİHNİYETİNİZ BİTENE KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Ardından konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, polislerin tavrına tepki göstererek, “Deminden beridir çok komik bir şeyi müzakere etmeye çalışıyoruz. Kaç kadınla basın açıklaması yapacağımızın müzakeresini yapıyoruz. Kadınları engelleyeceğinize içinizdeki tecavüz kültürünü bitirin. Kadınları engelleyeceğinize Türkiye halklarının demokratikleşmesi için yıllardır koyduğunuz yasakları kaldırın. İktidara sesleniyorum; Bugün Türkiye ve Kürdistan’da en çok söylediklerinizin altında eziliyorsunuz. Bugün burada yaşanan tecavüz kültürünün katliam kültürünün devlet politikası olduğunun görüntüsüdür. Bugün işkence, tecavüz, katliam yapan devlet yetkililerini bakanlar, valiler korumak için elinden geleni yapıyor. Kadınlar asla vazgeçmeyecek. Bu zihniyetinize karşı kadınlar haklarına her yerde sahip çıkacaklar. Tecavüz ve kirli zihniyetiniz bitene kadar kadınlar mücadele etmeye devam edecekler” ifadelerini kullandı.

Açıklama "Jin Jiyan Azadi" sloganlarıyla sona erdi.

MERSİN

HDP Mersin Kadın Meclisi ve TJA da açıklama yaptı. Parti binasında yapılan açıklamada “İntihar değil erkek şiddeti! Katledilen kadınlar isyanımızdır” pankartı açıldı. Açıklamada konuşan HDP Mersin Kadın Meclisi Sözcüsü Gülay Şen, İstanbul Sözleşmesi'nin önemini bir kez daha gördüklerini ifade ederek, kadınlar olarak olmayan adaleti aramak için karakol ve adliyeleri doldurduklarını söyledi. Gülay Şen “Bu ülkede devletin kurumlarının İstanbul Sözleşmesi’nde ve yasalarda açık seçik belirtilmiş görevlerini yerine getirmedikleri için ‘koruma’ kararları ceplerimizde öldürüldüğümüzü bildiğimiz gibi gücümüzün birliğimiz, dayanışmamız, kız kardeşliğimiz olduğunu da biliyoruz" diye belirtti.

HATAY

İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu da konuya ilişkin HDP İskenderun İlçe Örgütü'nde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Fatma Güreş, kirli siyasetin kadın bedeni üzerinden tezahürüne asla izin vermeyeceklerini vurguladı. Yaşanan bu durumla beraber hukukun üstünlüğünün ve anayasal güvencelerin bir kez daha eril siyaset tarafından yok sayıldığını dile getiren Fatma Güreş, "Yargı makamı, her türlü baskıdan özgür olarak, iç hukuk ve İstanbul Sözleşmesini temel alarak bağımsız bir yargılama yapmalı hem Musa Orhan'ı hem de temsil ettiği zihniyeti yargılamalıdır" dedi.

MARDİN

TJA ve HDP Kadın Meclisi Mardin ve ilçelerinde de yaşananları protesto etti. Eylemlerde “Bu tecavüzcüleri neden koruyorsunuz? Kürt kadınları şahsında tüm topluma yönetilmiş ve sistemleştirilmeye çalışılan bu tecavüz kültürüne karşı tüm kadınlar olarak mücadele edeceğiz” denildi.

URFA

HDP Urfa Kadın Meclisi ve TJA, İpek için bir araya geldi. İl binasında yapılan açıklamada HDP İl Eşbaşkanı Emine Çetiner konuştu. Çetiner, İpek'i ölüme götüren süreçten iktidarın da en az uzman çavuş Musa Orhan kadar sorumlu olduğunu kaydetti. Çetiner, “Bu ülkede adalet var deniliyor, halkın gözlerinin içine baka baka yalan söyleniyor. Katiller, tecavüz failleri, hırsızlar bir kapıdan alınıp diğer kapıdan serbest bırakılıyor. Bu böyle gitmez, gitmeyecek. Biz kadınlar haklarımız için, bir can daha eksilmemek için mücadele ediyoruz ve kazanacağız da. Katillere, tecavüzcülere eril düzene karşı biz kadınlar kazanacağız” sözlerine yer verdi.