Kadınlar İsviçre'de Sakine Cansız Festivali'nde buluşacak

Kürt Kadın Hareketi'nin ve PKK’nin öncü kadrolarından Sakine Cansız'a adanan Kadın Festivali'nin 8’incisi bu yıl İsviçre'nin Zürih kentinde yapılacak.

İsviçre’de düzenlenen Sakine Cansız Festivali’nin 8’incisi bu yıl 22 Ağustos günü Zürih kentindeki Zeughausareal, Kanonengasse 20, 8004 Zürich’te (1 Mai Platz) yapılacak.

9 Ocak 2013 günü Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Kürt Kadın Hareketi ve PKK öncülerinden Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez anısına İsviçre’de her yıl Sakine Cansız Festivali düzenleniyor.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) öncülüğünde aralarında İsviçreli, Kürdistanlı, Türkiyeli ve çok sayıda göçmen kadın platformlarının yer aldığı 38 kurumun organize ettiği Sakine Cansız Kadın Festivali bu yıl “Kadın kırımına karşı direnişi büyütelim” şiarı ile yapılıyor.

Festival, 22 Ağustos Pazar günü Zeughausareal, Kanonengasse 20, 8004 Zürich (1 Mai Platz) adresinde saat 11.00'de başlayacak olan festivalin programında Kewe, Jala, Dilan Top, Venge Destar, Hozan Gulan, Medi dahil çok sayıda sanatçının sahne alacağı festivalde POP Chestra (Opera gösterimi), yerel arbane ve folklor ekipleri, Flemenco-Tanz performansı yer alıyor.

Kurulacak olan yöresel çadırda da dengbejlik geleneği anlatılacak festivalde ayrıca çocuklar için boyama ve oyun atölyeleri de planlandı. Festiaval alanına yerleştirilecek heykeller, fotoğraf, bilboard ve görselliklerle de Kürt ve Kürdistan tarihi yansıtılacak.  

Festivalde ayrıca Sakine Cansız'ın mücadele yaşamı başta olmak üzere Türkiye, Kürdistan ve dünyada kadın mücadelesine yönelik cins bilinci, kadın bedenini tanıma, İstanbul Sözleşmesi'nin gerekliliği, göçün sosyolojik ve kültürel olarak entegre olmanın zorlukları, milliyetçilik ve erkek egemen sistemin toplum ve göçe etkisi, göç eden kadınların İsviçre’deki enternasyonalist boyutuyla sağladıkları direnişe ilişkin paneller de düzenlenecek.

GÜÇLÜ KATILIM ÇAĞRISI

Festival Tertip Komitesi, de festivale güçlü katılım çağrısında bulundu: “Sakine Cansız şahsında direnen ve katledilen dünya kadınlarına adanan kadın festivalimizin bu yıl 8'incisini düzenleyeceğiz. Her anını dolu dolu geçireceğiniz zengin içeriğiyle her kesimden kadına hitap eden festivalimize İsviçre'de yaşayan başta Kürt kadınları olmak üzere tüm kadınları çağırıyoruz.”

ORGANİZE EDEN KURUMLAR

YJK-S, TekoJIN, Kongra Star, Defend Kurdistan, Rosara, Women Defend Rojava, Medico International, Fraun Lesben Kasama, Fist, PDA, Yeni Kadın, Mor Kızıl Kolektif, Frauenstreik, Kolektive Zürich, Solifonds, Frauenbündnis, Weltfrauenkonferenz, Frauencafe, SKB, Brückenschlag Zürich-Amed, Labyrinthplatz, ADKH, BASTA, SP, AL, Kampüs Cadıları, FEDA, Revolutionäres Queer Feministisches Bundis Basel, Grüne, Kevane Zêrîn, Mor Verein.