Kadınlar Amed’den seslendi: Tek adamın sözüyle kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini protesto etmek amacıyla Amed’de düzenlenen eylemde konuşan, Başaran, "Tek adamın sözüyle kazanımlarımızdan vazgeçmeyiz” dedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi’nin, "İstanbul Sözleşmesi'ni sokaklarda kazandık, sokaklarda savunacağız" şiarıyla Amed merkez Kayapınar ilçesi Mahabad Bulvarı üzerindeki Dünya Kavşağı'ndan Roboski Parkı'na yürüyüş gerçekleştirmesine polis izin vermedi. Yürüyüşün başlatılacağı Dünya Kavşağı’nı polis ablukaya aldı.

 

Dört farklı noktada çembere alınan kadınlar, "Kadınlara değil, katillere barikat", "Yaşasın kadın dayanışması", "İstanbul sözleşmesi yaşatır", "Kadın yaşam özgürlük" sloganları ve zılgıtlarla durumu protesto etti.

 

Dört saatlik müzakerenin ardından kadınlar açıklama yaptı. Açıklamada, “Hempeymana stenbole dide jiyandın”, “Sokakları biz kazandık biz koruyacağız kazanımlarımızdan vazgeçmiyoruz" yazılı pankartlar ile "İstanbul sözleşmesi uygulasaydı Gülistan Doku buradaydı", "İstanbul sözleşmesi bizim biz kazanacağız"," Erkek vuruyor devlet koruyor", "İstanbul sözleşmesi yürürlüktedir" dövizleri taşındı.

'KORKUN, ÇÜNKÜ SALTANATINIZI KADINLAR YIKACAK'

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, polislerin saatlerdir alanda kadınların sesini bastırmaya çalıştıklarına dikkati çekerek, "Kadın düşmanları ve katiller için kurmadıkları barikatları kadınların etrafında kurdular. Bu bir kere daha gösterdi ki bu iktidar kadın düşmanıdır. Karşısında kadın görmek istemiyor ama kadınlar barikatlarınızı, tek adam rejiminizi tanımaz.  Dört duvara hapsettiniz biz direnmeye devam ettik, tehdit ettiniz biz mücadeleye devam ettik. Korkmakta haklısınız çünkü saltanatınızı kadınlar yıkacak" dedi.

Ocak ayından bugüne 91 kadının erkek şiddetiyle katledildiğini kaydeden Başaran, "Onlarca kadın tecavüz edildi çocuklar istismarla yüz yüze kaldı. Kadınlar, pandemide işsiz kaldı, şiddetle yüz yüze yaşamak zorunda kaldı. Bu iktidar sorumluluğu yerine getirmeyi bir yere bırakın kadınları toplumsal yaşamın dışına itmeye çalışıyor. Kadın düşmanı politikaları olarak Rosa Kadın Derneği'ne, TJA'ya baskın yapıp 26 kadın arkadaşımızı gözaltına aldı. Kadın arkadaşlarımız şiddete karşı mücadele ediyordu. 8 arkadaşımız tutuklandı. Bunun amacı şudur, kadınlar 25 Kasım'da, 8 Mart'a katılmasın. Kadınlar aile ev içine hapsolsun.  3 çocuk doğursun, açlık sefaletle yaşasın ve ülkenin nefesi solsun, makul ve makbul kadın olsun istiyorlar. Kadınlara eşit temsiliyet olmasın diyorlar. Eşitlik istemeyin, sözleşmeyi savunmayın diyorlar.  Bize dayattıkları, savaş, açlık, yoksulluk ve sömürü" diyerek kadınların buna karşı çıkaracağını söyledi.

Sözleşme'nin tarihsel bir kazanının sonucu kazanıldığını aktaran Başaran devamında şunları söyledi: "Makbul kadın olamayacağız. Türkiye ve Kürdistan da bütün kimlikleri bir yana bırakarak sözleşmeyi uygula demeye devam edeceğiz. Tek adamın sözüyle kazanımlarımızdan vazgeçmeyiz, sloganlarımız ve zılgıtlarımızla bu iktidara biz diz çöktüreceğiz ve onlar makul olan olacak."