Kadınlar haykırdı: Özgürlüğü kazanacağız

İstanbul Beşiktaş’ta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle “Büyük Kadın Buluşması” gerçekleştirdi.

Barış Anneleri’nin ön saflarda yerini aldığı buluşmada, “Özgürlüğü kazanacağız”, “Ayaktayız” yazılı pankartlar ile rehin tutulan HDP’li kadın siyasetçilerin resimleri taşındı. Rengarenk kıyafetleriyle, alkış ve zılgıtlarıyla alanı dolduran kadınlar, savaşa, krize, şiddete, eşitsizliğe, kazanılmış haklarına yönelik saldırılara karşı tepkilerini haykırdı. Kadıköy İskele Meydanı’nı adeta miting alanına çeviren kadınlar, hep bir ağızdan, “Jin, jiyan, azadî “, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarını attı.

YAŞAMIMIZI, KAMPÜSÜMÜZÜ, KENTLERİMİZİ BİZLER YÖNETECEĞİZ’

Halayların çekildiği buluşmada, 8 Kadın Platformu adına açıklama Kürtçe, Türkçe ve Arapça okundu. Açıklamayı Türkçe okuyan Nazlı Andan “Latin Amerika’dan Avrupa’ya, Güney Asya’dan Ortadoğu’ya dünyanın dört bir yanında kadınlar olarak isyanımız salgına rağmen devam ediyor. Bugün Boğaziçi’nde ‘atanmış değil seçilmiş’ diyerek kayyımlara karşı üniversitelerimizi savunan kadınlarız! Yıllardır kayyımların kadın kazanımlarına karşı erkek-devlet şiddeti icraatlarını yürütmesine karşı kentlerimizi savunan kadınlarız! Özgürlüğümüz için bir aradayız, özgürlüğümüzü kazanacağız. Yaşamımızı, kampüsümüzü, kentlerimizi bizler yöneteceğiz” dedi.

‘EMEĞİ, İŞ GÜVENCESİ VE HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDEN KADINLARIZ’

Salgının derinleştirdiği ekonomik krizinin yükünün kadınların omuzlarına yıkıldığını vurgulayan Andan şöyle devam etti: “Gebze’de Migros’un emek sömürüsü ve tacizlerine karşı ‘emeğimiz bizimdir’ diyen, Avcılar’da SML direnişinden kadınlarız! Sinbo direnişimizle sendikalaşma hakkımızı savunuyoruz, Kod-29’a, ahlak safsatasıyla işten atılmalara, ücretsiz izine karşı direnen kadınlarız! İnsanca yaşayacak ücret talep ettiği için düşmanlaştırılan, grev hakkı gasp edilen belediye işçisi kadınlarız! Evden çalışma adı altında sınırsız ve ücretsiz mesaiye karşı ‘hayatımız bizimdir’ diyen kadınlarız, salgında çalıştığımız evlere hapsedilen, bazımız aylarca işsiz bırakılan ev işçisi kadınlarız; İstanbul’un her yerinde emeği, iş güvencesi ve hakları için mücadele eden kadınlarız.”

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR DEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

“İstanbul Sözleşmesi yaşatır” demekten vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Andan, “İstanbul Sözleşmesi’ni, 6284 Sayılı Kanun’u, önleme ve koruma kararlarını uygulamayan erkek-devlete ‘Suçlu sensin’ diyen kadınlarız! Şiddet faili erkeklerin cezasız bırakıldığını, devlet eliyle kadınların kaybedildiğini gören ve birbirinden asla vazgeçmeyen kadınlarız! Erkek şiddetine karşı hayatını savunduğu için tutsak edilen kadın arkadaşlarımızın sesini sesimize katıyoruz. Özgür, eşit ve şiddetsiz bir yaşam için mücadele eden, prangalarla evlere, ilçelere hapsedilen bütün kadınlar için bir aradayız, özgürlüğümüzü kazanacağız. Çünkü biz sözümüzü, örgütlenmemizi, mücadelemizi ve hayatlarımıza sahip çıkma özgürlüğümüzü de kazanacağız” diye konuştu.

‘LGBTİ+’LARA YÖNELEN DEVLET ŞİDDETİNE KARŞI BİRLİKTE DİRENİYORUZ’

Andan, trans bireyleri başta olmak üzere tüm LGBTİ+’lara yönelen devlet şiddetine ve devlet eliyle yerinden etmeye karşı birlikte direneceklerini kaydetti.

‘100. GÜNÜNDE AÇLIK GREVLERİNE SES OLUYORUZ’

“Tutsak edilmeyle, çıplak arama işkenceleriyle korkmuyoruz” vurgusunda bulunan Andan, “Ne IŞİD’in ne devletin aynı yöntemlerle yaptığı infaz ve katliamlarıyla; erkek-devlet şiddetiyle sinmedik. Hayatın her alanında, her biçimiyle mücadele eden biz kadınlar, bizlere dayatılan kuşatmalara boyun eğmedik. Gökçe Kurban’a yapılan işkencenin insanlık suçu olduğunu biliyoruz. Hayatına savaş, tecrit, sömürü, işkence dayatılan kadınlarız ve birlikteyiz. 100. gününde açlık grevlerine ses olmak, dayanışmayı büyütmek için, çocuklarıyla tutsak edilen kadınlar için, hala tahliye edilmeyen hasta tutsaklar için mücadelemizi büyütüyoruz” dedi.

‘İSYANIMIZI, ÖFKEMİZİ, MÜCADELEMİZİ HER YERDE BÜYÜTÜYORUZ’

Yıllardır 8 Martlarda emek sömürüsüne, işsizliğe, güvencesizliğe, erkek-devlet şiddetine, LGBTİ+fobiye, ırkçılığa, irade gaspına, adaletsizliğe karşı sokakları doldurduklarını hatırlatan Andan, şunları belirtti: “Bu sene de hayatlarımızı kuşatan faşizme, patriyarkaya, erkek-devlet şiddetine, ekolojik yıkıma, kapitalizme, emek sömürüsüne ve saray rejimine karşı; isyanımızı, öfkemizi, mücadelemizi her yerde büyütüyoruz. Özgürlüğümüzü kazanmak ve hayatlarımızı savunmak için 8 Mart’ta ve her günde bir aradayız, alanları, sokakları doldurmaya devam edeceğiz.”

TAKSİNİN ÖNÜNÜ KESİP GÖZALTINA ALDILAR

Buluşma sonrasında polisin LGBTİ+’lara yönelik tahammülsüzlüğü eleştiren trans kadın Yıldız İdil Şen bindiği taksiden indirilerek gözaltına alındı. Polis Şen’in gözaltına alınmasını engellemeye çalışan kadınlara da saldırdı ve çok sayıda kadına şiddet uygulayarak gözaltına aldı.

Çekim yapan basın mensuplarına da yönelen polis, çok sayıda gazeteciyi darp ederek zorla gözaltı alanından çıkartmaya çalıştı.