Kadınlar Birlikte Güçlü: Aşk eski bir yalan emeğimize el koyan

14 Şubat Sevgiler Günü’nü Kadıköy’de protesto eden Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, “Patriyarkal kapitalizmin dayattığı öldüren ve sömüren ‘aşk’ istemiyoruz” dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü, 14 Şubat Sevgililer Günü'nü "Alt tarafı bir elma dağıtacağız beraber" şiarıyla protesto etti.

Kadıköy Khalkedon Meydanı'nda gerçekleşen eylemde, “Aşk eski bir yalan emeğimize el koyan” yazılı pankart ile “ Elma değil sömürülen aşk yasak”, “ Yeter ki patriyarkal olmasın aşk” dövizleri taşındı. Sık sık, “ Öldüren sevgi istemiyoruz”, “ Hayır hayır demektir”, “ Boşanmayı değil cinayeti engelle” “ Eşitlik olmadan aşk olmaz” sloganları atan kadınlar, hazırladıkları hediye paketinden temizlik malzemesi çıkartarak, “ Olmaz olsun böyle aşk” mesajını verdi.

Kadınlar Birlikte Güçlü adına açıklamayı okuyan Bilen Sevda Könen, sözlerine, “Aşk eski bir yalan, Adem ve Havva’dan kalan, emeğimize el koyan” diyerek, bedenlerini sömüren, aşk adı altında şiddeti ve sömürüyü romantize eden ve bundan kar eden heteropatriyarkal kapitalist düzeni protesto ettiklerini vurguladı.

HAYATLARIMIZA İPOTEK KOYMAYA KALKIYORLAR

Şiddetin ve sömürünün bahanesi haline gelen normalleştirme çabalarını bir kez daha buradan teşhir ettiklerini ifade eden Könen, “Alt tarafı bir elma yiyoruz beraber; sonra kara sevda diye, ölümüne aşk diye, çılgın aşık, gözü dönmüş aşık, kıskanan aşık diye hayatlarımıza ipotek koymaya kalkıyorlar. Yetmiyor, birtakım aşk masallarının ardından eşitsiz ev işi, bakım emeği çıkıyor. Ütüsüydü, çamaşırıydı, bulaşığıydı, yemeğiydi, çocuk bakımıydı derken her gün evde erkeklerden 4 saat fazla çalışan biz kadınların emeği görünmez, bedava, ‘aile’ denen yapıya içkin. Bu da yetmiyor, bu sömürü düzenine hayır dediğimiz için, ayrılmak istediğimiz için, barışma ya da arkadaşlık teklifini reddettiğimiz için öldürülüyoruz. Kendi hayatlarımıza dair karar vermek istediğimiz için öldürülüyoruz” dedi.

 LİLİTH DİNMEYEN İSYANI BUGÜN HALA AYAKTA !

Patriyarkal kapitalizmin ve heteronormativitenin dayattığı öldüren, sömüren ‘aşka’ razı olmadıklarını vurgulayan Könen, eşitlik olmadan aşkın da olmayacağını kaydetti.

“Yılın her günü şiddet ve sömürüye, eşitsizliğe karşılık yılın bir günü hediyeyle mutlu olun diyor, bize heteropatriyarkal kapitalizm” diyen Könen, “Her 14 Şubat’ta olduğu gibi bu 14 Şubat’ta da bize ‘hediye’ diye aldıkları, aslında ev içindeki yerimizi bildiren o elektrikli ev aletleri bile artık çalıştırılamıyor. Çünkü elektrik faturası yüksek, emeğiyle aradaki farkı kapatması beklenen yine biz kadınlarız. Artan ve derinleşen ekonomik krizin faturasını ödemeyi reddediyoruz” diye konuştu.

Kadın emeğini ancak “aile bütçesine katkı” olarak gören ve böylece değersizleştiren, düşük ücret veren, güvencesiz kılan erkek sermaye ve patriyarkal düzeni kabul etmediklerini vurgulayan Könen, “Hayatı sokaklarda, gecelerde, evlerde, işyerlerinde, okullara bize dar eden erkeklerin erkek devletten, erkek adaletten güç bulduğunu iyi biliyoruz. Erkek devlet, ona başkaldıran herkesi dil kopartma söylemiyle tehdit ederken hatırlatıyoruz: Lilith’in dinmeyen isyanı bugün hala ayakta ve burada. Bu 14 Şubat’ta bir kez daha sesleniyoruz: Dünyayı değiştireceğiz dedikçe bizi şiddetle kendi sınırlarına, kendi aşk anlayışına hapsetmeye çalışan heteropatriyarkaya karşı feminist isyandayız! Birlikte güçlüyüz!