Kadınlar Birlikte Güçlü karma eğitimin hedef alınmasını protesto etti

Kadınlar Birlikte Güçlü, Türk Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karma eğitimi hedef alan açıklamasını protesto etti. Açıklama yapan kadınlar, “Kadınları evlere kapatmanıza izin vermeyeceğiz, haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karma eğitimi hedef alan açıklamasını İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde protesto etti. Eylem, Yeşil Sol Parti milletvekilleri Kezban Konukçu ve Özgül Saki’nin katımıyla gerçekleşti. Kadınların sloganlar eşliğinde yürümesi, polis tarafından keyfi olarak engellenmeye çalışıldı. Tüm engellemelere rağmen yürüyen kadınlar, iktidarın kadın düşmanı politikalarına izin vermeyeceklerinin altını çizdi. “Kız okulları okullaşmanın değil ayrımcılığın adımıdır, izin vermeyeceğiz” yazılı pankartın açıldığı eylemde kadınlar sık sık, “İtaat yok, isyan var”,  “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat et etmiyoruz”, “Karma eğitimi değil istismarı engelle” sloganlarını attı.

NEREDE BU KIZ ÇOCUKLARI?

Kadınlar Birlikte Güçlü adına açıklamayı okuyan Evrim Gürenin, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in geçen hafta katıldığı canlı yayında kız çocuklarını karma eğitimden dolayı okula göndermeyen velileri ikna etmek için kız okulları açabileceklerini açıklandığını hatırlatarak sözlerine başladı. Çocukların zorunlu eğitimi almasını sağlamanın devletin görevi olduğunu belirten Gürenin, şöyle konuştu: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verilerine göre geçen yıl 866 bin kız çocuğu okula gitmedi. Açık öğretimde okuyan kız çocuğu sayısı ise 636 bin 270. Bu sayı da eklenince 1,5 milyondan fazla kız çocuğunun okuldan uzakta olduğunu görüyoruz. Bakan önce yanıt versin: Nerede bu kız çocukları? Ev içinde ya da dışında çalıştırılıyorlar mı? Evlendirildiler mi? Eğitimden alıkonulan kız çocuklarını tespit edip devlet imkanlarıyla duruma müdahale ettiniz mi? Gerçek soru ve sorunlarına yanıtı olmayan bakan kız okullarını gündem ediyor. Kız çocuklarının eğitimden uzaklaştırıldığı gerçeği karşısında bakanın önerdiği yol buna neden olan cinsiyetçiliği pekiştirmek anlamına geliyor. Kadınların, kız çocuklarının en temel haklarının gaspını hedefleyen iktidar eğitimi bir araç olarak kullanıyor.”

AKP-MHP İKTİDARININ DERDİ KARMA EĞİTİME SON VERMEK

AKP-MHP iktidarının derdinin kız çocuklarının okullaşmasını sağlamak değil karma eğitime son vermek olduğuna işaret eden Gürenin, “Bugüne kadar önce 4+4+4 eğitim sistemini getirerek, karma düz liseleri kapatarak, liseleri bir bir imam hatip lisesine çevirerek, Anadolu liselerini kız Anadolu liselerine çevirerek, kadın üniversitelerini dile getiren kamusal alanları cinsiyete göre tümden ayırmaya çalışan iktidar, şimdi de ilkokuldan itibaren kız okullarından bahsediyor” dedi.

KAMUSAL ALANLARI TAMAMEN CİNSİYETLERE GÖRE AYRIŞTIRMAYI HEDEFLİYORLAR

Eğitim sisteminin dini kural ve referanslara göre biçimlendirme uygulamalarına uzun süre önce başlayan AKP’nin, seçimlerden hemen sonra buna hız verdiğini kaydeden Gürenin, “Geçen ay başlatılan ÇEDES[a] projesi ile okullara imam atanmaya başlandı. Okullara ‘manevi değerler’ eğitimi adı altında atanan din görevlilerinin kadın düşmanlığını eğitim aracılığıyla tüm topluma yaymak üzere görevlendirildiğini biliyoruz. İstanbul’da devlet okullarının yaz aylarında dini eğitim için TÜGVA gibi kurumlara tahsis edildiğini biliyoruz. İktidar kamusal kaynakları da aktararak tarikat ve cemaatlerin eğitim mekanlarına çocukları mahkum etmeyi, tüm toplumu İslamcılıkla/dincilikle kuşatmayı, kamusal alanların tamamen cinsiyetlere göre ayrılmasını hedefliyor” vurgusunda bulundu.

 

İZİN VERMEYECEĞİZ!

Bakanın meşrulaştırdığı “kız okulları” talebinin ardındaki korkunun, kız ve erkek çocukların akranlar olarak birbirleriyle ilişki kurması olduğunu ifade eden Gürenin, çocukların birbirine cinsiyet sınırıyla yabancı yetişmesini sağlayarak kadın-erkek arasındaki eşitsizliği, iktidarın fıtrat söylemini derinleştirmek istediklerini kaydetti. Bu bakışın sonucunun kız çocuklarının okula gidişindeki artış olmayacağını, erkek egemenliğinin baskı ve sömürüsünün normalleştirileceğini vurgulayan Gürenin, “İktidarın eğitimi dini kural ve referanslarla biçimlendirme uygulamalarını kadınlar olarak kabul etmiyoruz. Okulların kız ve erkek olarak ayrılmasına izin vermemek adına buradayız. Kız çocuklarını evlere, ailelere, anneliğe sıkıştırmanıza izin vermeyeceğiz. Kadınları kamusal alanlardan dışlamaya çalışan iktidara karşı okulları, sokakları, meydanları terk etmiyoruz” dedi.