Kadınlar Cenga Heftanin'de bir kaderi değiştirdi

Cenga Heftanin’den direnen savaşçılardan biri olan YJA-Star gerillası Çiyajin Cefaneyi, "Cenga Heftanin’de kadın rengi çok belli oldu. Her kadının süreci değiştirecek gücü var" diyor.

Cenga Heftanin’den tüm kadınlara sesleniyordu. Umudu yaratanın, kurtarıcı gücün kadın olduğuna inanarak sesleniyordu. Bu dünyanın tüm kirini, pasını, biçimini, çıkarcılığını, acılarımızı bile satan, kullanan, pazarlayan puştluklarını, hesapçı yaklaşımları, vicdansız ve ahlaksız olan yüzleri, kirlenen beyinleri, tuzağa düşüren yürekleri, bin bir sebeple gereksiz yere doğayı katledenleri, çocukları öldürenleri, adaletten bihaber olan adalet savunucularını, sevgiden habersiz, kadın öldüren, öldürten sevgisiz erkekleri, dengesi bozulmaya doğru giden evreni dahi kadınların değiştireceğine inanarak konuşuyordu. Ve şunu diyordu; "Bir kadın isterse bir süreci değiştirebilir."

YJS Star gerillası Çiyajin Cefaneyi, binlerce kez yakılan, yıkılan, vurulan ama direnmekten asla vazgeçmeyen bir şehirde, Mem û Zîn’in şehrinde Cizre'de doğdu. Orada büyüdü, orada tanıdı Özgürlük Hareketi’ni. Ve Kürdistan Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla 2014 yılında Kobanê’de yazılan destanda yerini almaya, zaferin adayı olmaya, onu karşılamaya gitti. Kobanê’nin feryadına yetişen Botan gerillalarını gördü ve aşık oldu onlara.

Savaş bitince şehirlerde yaşamayacağını fark eden gerilla Çiyajin Kürdistan dağlarına geldi. Durduğu ilk nokta renklerin ve kadının güzellik kıblesi olan, herkesin yüzünü döndüğü, gerillanın cennet mekanlarından Heftanin oldu. Ve hala Cenga Heftanin’de işgalcilere karşı savaşan ve zafere inanan bir YJA Star gerillası olarak direniyor.

DÜŞMAN ÖZELLİKLE KADIN ALANLARINA SALDIRIYOR

Onu en son gördüğümde röportaj yaptım ve o röportajında kadınların mücadelesine değindi. İnanarak, benimseyerek konuşan gerilla Çiyajin, şunları söylüyordu:

"Bir kadın olarak Cenga Heftanin'de yer almak farklıdır. Bir gerillanın bakış açısı da farklıdır. Direniş, boyutunda, irade boyutunda. Burada zorlu günler, süreçler yaşıyorsunuz, yaşadık da. Kadınların kendini tanımasıyla herkese karşı mücadele etmesi farklıdır. Kadın gibi savaşmak, kadın bakış açısını ortaya koymak farklıdır. Örgütümüzün bizi tanıttığı, bizi yetiştirdiği gibi savaşmak, gerçekten bir çocuğu yetiştirir gibi yetiştirdi bizi örgüt. Kadın artık iradesini tanıyor, kavrıyor, biliyor. İradesiyle savaşıyor. Kazanıyor. Kadının kimliği, iradesi, kendi ayakları üzerinde durarak savaşması çok şey kazandırıyor. Hem kadına çok şey kazandırıyor, hem de bizlere çok şey kazandırıyor.

Gerillaya, halka, kadınlara, gençlere hatta halklara çok şey kazandırdı hala da kazandırıyor. Mesela burada Cenga Heftanin’de ilk taktiksel eylemi yapan kadın arkadaşlardı. YJA Star gerillalarıydı. İlk kez Kobra'yı vuran da kadın arkadaşlardı. Doçkanın üzerinde bir kadın arkadaş vardı ve sonuna kadar da savaşıyordu. Kobralar onu vurmak için herşeyi yaptı ama vuramadı. Mevzilerde, teperlerde YJA Star’ın çok büyük eylemsellikleri oluyor. En zor alanlarda her zaman kadın gerillalar oldu ve savaştı. Cenga Heftanin’de kadın rengi çok belli oldu. Düşman özellikle kadınların olduğu alanlara saldırıyor.  

Her kadının süreci değiştirecek gücü var. Bu unutulmamalıdır. Kadının mücadelesinin, süreç açısından ne kadar önemli olduğu, süreci ne kadar etkilediği çok önemlidir. Sadece gerillanın değil, evde oturan, çalışan, memur, her gün sokaklarda olan kadınların, annelerin, genç kadınların bu süreci değiştirebilecek gücü var. Kadın kendi gücüne inanarak yürüyor. YJA Star gerillaları olarak; Cenga Heftanin’de yeni yapılanmanın öncülüğünü yaptık ve bundan sonrada yapacağız."