Kadınlar daha fazla çalışmasına rağmen az kazanıyor!

Bugün Almanya’da kadınlar erkeklerle aralarındaki gelir düzensizliğini protesto etmek için toplu olarak greve gidiyor.

Almanya’da bugün kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle toplu olarak greve gidiyor. Geçtiğimiz yıl İspanya’da 8 Mart günü gerçekleşen ve 5 milyondan fazla kadının katıldığı eylemin bir benzeri olan Almanya’daki kadın greve Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) de aktif olarak katılıyor.

“Çalışmayı durdurduğumuzda dünya durur” sloganıyla birçok kadın örgütünün organizesiyle düzenlenecek greve Sol Parti Eş Başkanları Katja Kipping ve Bernd Riexinger bir açıklamayla destek verdiler. Kadınların grev için seçtiği sloganın yerinde olduğuna dikkat çeken Kipping “Gerçekten kadınlar yaptıkları işleri bıraktıklarında hayatın birçok alanı durur” diye konuştu.

Kadınların hala emeklerinin karşılığını tam olarak alamadığını belirten Sol Parti lideri Kipping “Örneğin sadece Pazar günleri kadınların dinlenmesi gerekirken ortalama 1,5 saat ev işi yapıyorlar. Ancak bu emeklerine karşı hala daha az gelir elde ediyorlar” dedi. Cinsler arasında iş paylaşımının hala eşit yapılmadığına dikkat çeken Kipping “Bu yüzden kadınların haklarını sormasını cesaretlendirdiği için 8 Mart önemli” ifadesini kullandı.

‘KÜRTAJI ZORLAŞTIRAN YASALAR KALDIRILMALI’

Kipping son olarak kürtajı zorlaştıran 218 ve 219a maddesinin kaldırılmasını istedi. “Bedenleri hakkında kadınlar karar vermeli ve bu hakkın elde edilmesi için de mücadele etmeliyiz” çağrısını yapan Kipping 8 Mart’ın da verilen zorlu mücadelenin ardından elde edildiğini hatırlattı. Alman anayasasının 218. Maddesi kadınların danışma hizmeti almadan kürtaja karar vermesini engellerken, 219a maddesi ise doktorların internet sayfalarında kürtaj yaptıklarını açıklamalarını yasaklıyor.

Sol Parti’nin diğer lideri Bernd Riexinger de kadınların erkeklere göre hala yüzde 21 daha az gelir elde ettiğine ve bu rakamlarla Almanya’nın Avrupa Birliği ülkelerinde son sıralarda yer aldığına dikkat çekti. Özellikle bakım ve eğitim sektöründe kadınların zorlu işler yapmalarına rağmen daha az kazındığını belirten Riexinger “Çocuklarımızı, yaşlılarımızı ve hastalarımızı teslim ettiğimiz kadınlara neden az ödendiğine anlam veremiyorum. Bu yüzden aynı iş aynı maaş talebini dile getiriyoruz” diye konuştu.

14 YILDIR BAŞBAKAN KADIN AMA…

Sadece emeğinin karşılığı konusunda değil iş hayatından akademik kariyere kadar birçok alanda Almanya’da kadınlar ayrımcılığa maruz kalıyor. İşte batının en gelişmiş ülkeleri arasında yer alan Almanya’da 8 Mart nedeniyle yapılan araştırmalarda dikkat çekilen sorunlar ve çözüm için önerilen talepler:

- AB içinde Almanya Estonya ve Çekya’dan sonra kadınların kendileriyle aynı pozisyondaki erkeklere göre daha az maaş aldığı üçüncü ülke konumunda. Bu yüzden bir süredir sendikalar ve kadın örgütleri “Aynı iş aynı maaş” sloganıyla eylemler yapıyorlar.

- Orta ve büyük ölçekli şirketlerde yönetim kurullarında kadınlar hala çok az sayıda temsil ediliyorlar. AB’nin bu konuda çıkardığı yasalara en fazla uymayan ülkelerin başında gelen Almanya’da yönetici kadroların sadece yüzde 8 civarı kadınlardan oluşuyor. Bu yüzden de özellikle sendikalar “kadınlar iş hayatında aynı şanslara sahip olsun” çağrısında bulunuyorlar.

- Almanya 14 yıldır kadın bir başbakan tarafından yönetilmesine rağmen kadının siyasette temsili konusunda sınıfta kalan ülkelerin başında geliyor. Mecliste yüzde 30’luk kadın vekillerin oranıyla dünyada 46. sırada yer alan Almanya’da bir süredir partilere kota sisteminin getirilmesi tartışılıyordu.

Bu kadar kötümser tabloya rağmen kadınlar için Almanya’da örnek gelişmeler yaşanmıyor değil. Berlin Eyaleti’nde hükümeti oluşturan Sol Parti, SPD ve Yeşiller Partisi’nin ortak kararıyla bu yıl ilk kez 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü resmi tatil günü olacak.

Hali hazırda ise 8 Mart şu ülkelerde resmi tatil; Rusya, Angola, Ermenistan, Burkina Faso, Eritre, Gürcistan, Guinea-Bissau, Kazakistan, Kamboçya, Kırgızistan, Küba, Madagaskar, Moğolistan, Kuzey Kore, Nepal, Tacikistan, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Özbekistan ve Vietnam.