Kadınlar isyanda: Çocuk istismarının affı olmaz

Kadınlar Birlikte Güçlü, iktidar tarafından tekrar gündeme getirilen çocuk tecavüz ve istismar faillerine yönelik af tasarısını Kadıköy’de yaptıkları mor kurdeleli zincir eylemiyle protesto etti.

İktidar tarafından 2016 yılından bu yana dayatılan çocuk tecavüz ve istismarını aklayan af yasa tasarısına karşı kadınlar ayağa kalktı. Kadınlar Birlikte Güçlü öncülüğünde Kadıköy Eminönü İskelesi önünde bir araya gelen kadınlar, iktidar eliyle çocuk tecavüzcülerinin faillerinin af edilmek istenmesine karşı mor kurdeleli zincir eylemi gerçekleştirdi. Polis ablukası altında yapılan eylemde, "İstismarı aklama İstanbul Sözleşmesini uygula", “Korona günlerinde kadınlar birlikte güçlü” yazılı pankartlar açıldı. HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Dilşat Canbaz Kaya, Oya Ersoy’un katıldığı eylemde kadınlar hep bir ağızdan, “İstismarın affı olmaz”, “AKP elini çocuklardan çek”, “Aileyi değil kadınları koru”, “İstismarın rızası olmaz”, “Tecavüzü aklama çocukları koru” sloganlarını attı.

Kadınlar Birlikte Güçlü adına açıklamayı okuyan Çağla Akdere, 2016'dan bu yana mütemadiyen gündeme getirilen çocuk istismarcılarına evlilik yoluyla affın, bayram sonrası meclis açıldığında ilk gündeme gelecek konulardan biri olduğuna dikkat çekti. AKP Milletvekili Said Yüce’nin yaptığı açıklamayla meclis açılır açılmaz istismar yasasının gündeme getirileceğini açıkça beyan ettiğini hatırlatan Akdere, çıkartılacak yasa ile çocuk evliliğin önüne açılacağını, cinsel istismarları artacağını ve faillerin cezasız bırakılacağını belirtti.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ UYGULA’

İstanbul Sözleşmesinin geri çekilmesi yönünde tartışılmaya da tepki gösteren Akdere, devletin istismarın önünü açan yasaları değil, kadına yönelik şiddeti ve çocuk istismarını önleyen İstanbul Sözleşmesini uygulamasını istedi.

Akdere, son dönemlerde medya aracıyla çocuk istismarını meşrulaştırılmasına da tepki göstererek, şunları kaydetti: "Evden çıkmayın diyenler aynı zamanda kadınların ev içinde maruz kaldığı şiddete yönelik tek bir önlem bile almayanlar, sığınaklara kabulleri durduranlar, kadına yönelik şiddetle mücadele kanununun uygulanmasını sınırlandırmaya çalışanlar. Cinsel istismar failleri affedilmeye çalışılırken, İstanbul Sözleşmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadele yasası uygulanmazken evlerimizde maruz kaldığımız şiddet, bizim için sokaktaki virüsten daha tehlikeli. Güvenle evimizde kalabilmek için, şiddete maruz kalmadığımız bir dünya için, evlerin de sokakların da kadınlar için güvenli olacağı zamanlar için virüse rağmen bugün fiziksel mesafemizle buradayız. Yaşasın kadın dayanışması."

Eylem zılgıt ve sloganlar eşliğinde son buldu.