Kadınlar Kadıköy’den haykırdı: Danıştay’ın kararını tanımıyoruz

Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin ret kararının protesto edildiği Kadıköy’de söz alan Fidan Ataselim, Danıştay’ın siyasi olan kararını tanımadıklarını vurguladı ve ekledi: “ Siyasi iktidarın gidişi ancak ellerimizden olacak.”

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptal istemini reddetmesine yönelik tepkiler çığ gibi büyüyor. Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği ve Kadın Meclisleri, Danıştay’ın siyasi olan kararını tanımadıklarının altını çizdi. “Hukuksuz kararı tanımıyoruz, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” yazılı pankartın açıldığı eylemde, sık sık, “Kadın cinayetlerini durduracağız”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları atıldı.

Eylemde konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği Genel Sekreteri Fidan Ataselim, bu kararı tanımayacaklarının altını çizdi. Danıştay 10. Dairesi’nin bu hukuksuz kararıyla bir kez daha direnmeye devam etmek zorunda olduklarını anladıklarını vurgulayan Ataselim, “Böyle olmamasını isterdik elbette ki, Danıştay’ın hukuk uygun bir şekilde karar verip, cumhurbaşkanının anayasanın üstünde hareket edemeyeceğini söylemesini isterdik. Tek kişiye, tek adama istediği her şeyi yapamayacağını söylemesini isterdik. Böyle olmadı çünkü siyasi bir kararla karşı karşıyayız” diye konuştu. Ancak Danıştay 10. Dairesi’nin üyelerinin tümünün karar lehine oy kullanmadığını hatırlatan Atalim, bu durumun bile verilen kararın ne kadar tartışmalı olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Umutsuzluğa yer olmadığını vurgulayan Ataselim, “ Biz kendi gücümüzle, toplumsallaşan eşit ve özgür mücadelemizle kazanacağız. Umutsuzluğa kapılacak bir durum yok” dedi.

Seçim yaklaştıkça oy kaygısıyla bazı konularda esnemeye giden iktidarın söz konusu kadınların özgürlüğü olduğu zaman kararlarından hiç taviz vermediğine dikkat çeken Ataselim, “Bu bize daha büyük bir sorumluluk yüklüyor; demek ki bu siyasi iktidarın gidişi ancak ellerimizle olacak” vurgusunda bulundu.

İktidarın manipülatif olarak infaz kanununda değişiklikler gibi attığı sözde adımların her gün kadınların vahşice öldürmesine engel olmadığını kaydeden Ataselim, kadınların erkek şiddetiyle öldürülmesini engellemenin yolunun İstanbul Sözleşmesi’ni bütünlüklü uygulamak olduğunun altını çizdi.

İstanbul Sözleşmesi’nin feshiyle Cumhurbaşkanının, ‘ Ben istediğimi uygularım bu ülkede, kimse de benim kararlarımı sorgulayamaz ” mesajını vermek istediğini ve Danıştay’ın ise bunu tescillediğini vurgulayan Ataselim, “Bu başkanlık sisteminin neler getirdiğinin sonuçlarıdır bunlar. Arka kapılarda ne tür anlaşma yaptıklarını biliyoruz ama bildiğimiz tek şey bunun siyasi bir karar olduğudur. Biz bu kararı tanımıyoruz” diye konuştu.

Danıştay’ın kararını tanımayacaklarını bir kez daha vurgulayan kadınlar, “ İstanbul Sözleşmesi yaşatır, vazgeçmiyoruz” mesajını verdi.