Kadınlar: Kararı geri çek sözleşmeyi uygula

Kadın örgütleri öncülüğünde Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine karşı Kadıköy’de yapılmak istenilen yürüyüş polis tarafından engellendi. Barikatı aşmak için direnen kadınlar, “Kararı çek sözleşmeyi uygula” mesajını verdi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Meclisleri, İKD, Komünist Parti, Eşitlik Kadın Platformu öncülüğünde Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine karşı Kadıköy Altıyol’da kitlesel eylem düzenledi.

Altı yoldan Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yürümek isteyen kadınların önü polis tarafından kesildi. Bu keyfi uygulamaya karşı “Kadınlara değil katillere barikat” sloganı eşliğinde yürümek için dakikalarca direnen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. “Kararı geri çek sözleşmeyi uygula” yazılı pankartını yanı sıra gökkuşağı bayrakları ile “Kadın cinayetlerini durduracağız”, “Boyun eğme” dövizlerini taşıyan kadınlar hep bir ağızdan, “AKP’den hesabı kadınlar soracak”, “Kadın düşmanı yobaz AKP”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarını attı.

‘BATSIZ VİCDANINIZ’

Polis ablukası önünde bir konuşma yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Gündemimizde kadınlarımızın haklarını korumayı vicdanlarda değil kağıtlarda arayanlara söyleyeceklerimiz var” sözlerine tepki gösterdi. “Batsın sizin vicdanınız batsın” diyen Ataselim, “Biz vicdan değil, özgürlük istiyoruz, yaşamak istiyoruz. Hukuk devletinde vicdan değil hukuk konuşur; o kağıt parçaları konuşur. Tek adam diyor ya ‘O kağıt parçaları’ diye, işte o yüzden kendisini anayasanın üstünde görerek bir gecede çıkardığı kararnameyle sözleşmeyi feshediyor” dedi.

Uluslararası sözleşmeler nasıl imzalandıysa, mecliste nasıl karar alındıysa aynı yol ve yöntemle ancak geri çekilebileceğini kaydeden Ataselim, şöyle konuştu: “Bu söz konusu dahi olamaz. İstanbul Sözleşmesi hâlâ yürürlüktedir. Cumhurbaşkanı kağıt parçası diye aşağıladığı o anayasamız var ya bizim toplumda barışık bir biçimde yaşamamızı bağlayan şeydir. O anayasaya herkes uymak zorunda. Ve kağıt parçası olarak gösterilen İstanbul Sözleşmesi de tıpkı salgına karşı aşı gibi kadınlar için erkek şiddetine karşı aşı gibidir. Bu haklardan başka şeyler iddia edenlerden her gün hesap soracağız.”

GÖKKUŞAĞI MEŞALALER YAKILDI

Kadın temsilcilerinin teker teker söz alıp, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini vurguladığı eylemde, iktidarın gökkuşağı yasağına tepki olarak gökkuşağı renklerinde meşaleler yakıldı. Kadınlar son olarak, Türkiye’nin sözleşmeden geri çekilme geri çekilene ve İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar sokakları terk etmeyeceklerini vurguladı.