Kadınlardan 8 Mart etkinlikleri ve mitinglere çağrı

Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerini sürdürüyor. Etkinliklerde 8 Mart mitinglerine katılım çağrıları yapıldı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ile kadın örgütlerinin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü hazırlıkları sürüyor. Birçok kentte bir araya gelen kadınlar, çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleyerek 8 Mart’ta alanlara çıkma çağrısında bulundu.

 
HATAY  

HDP İskenderun İlçe Örgütü, 8 Mart kapsamında kadınlarla kahvaltıda bir araya geldi. Etkinliğe, çok sayıda kadın katıldı. Etkinlikte konuşan HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Hülya Ateş, kadınları, 8 Mart Pazartesi günü saat 15.30'da Eski Bit Pazarı’nda yapılacak basın açıklamasına davet etti.

 
ADANA

 Adana Kadın Platformu ve  Adana LGBTİ+ Dayanışması, Eğitim Sen Adana Şubesi'nde yaptıkları açıklamayla, Adana İl Emniyet Müdürlüğü'nün 8 Mart Kadın Mitingi'ne LGBTİ+ ve Boğaziçi’ne dair döviz, pankart ve bayrakları yasaklanmasına tepki gösterdi. Açıklamada basın metnini okuyan Adana Kadın Platformu üyesi Seda Yüce, “Bizler ve diğer tüm LGBTİ+ örgütleri kapatmaları, yasaklamaları kabul etmediğimizi bir kez daha yineliyoruz” dedi.

 HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri de Adana’da 8 Mart’ta Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılacak miting için çağrı bildirileri dağıttı. Kadınlar, Seyhan ilçesinin Barbaros, Yenibey, Dağlıoğlu, Karasu ve Akkapı mahallelerinde yaptığı ziyaretlerde, 8 Mart mitingine çağrı yaptı.


MARDİN
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevinde bulunan Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki tutsak kadınlar, 8 Mart dolayısıyla mesaj gönderdi. Mesajlarını aileleriyle yaptıkları telefon görüşmesinde ileten tutsaklardan Nurcan Aslan, kendisiyle birlikte Ziynet Sağlam ve HDP eski Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın yarın açlık grevine girecek olan grupta yer aldığını aktardı. “İstiyoruz ki 21. Yüzyıl kadınların yüzyılı olsun” mesajını veren Aslan, şöyle dedi: “Bugün Kürt kadınlarının öncülüğünde kadın özgürlük mücadelesi Ortadoğu’da amacına ulaşıyor. Bizde Kürt kadınları olarak kadın paradigması ile zindanlarda bu mücadeleyi büyütme kararı aldık. Bu vesile ile bütün kadınların 8 Martını kutluyorum. Gün özgürlük günüdür."


DERSİM

 HDP Dersim Kadın Meclisi de, 8 Mart dolayısıyla kent merkezinde bulunan kadın esnaflara karanfil dağıttı. Karanfil verilen kadın esnaflar, duruma dair memnuniyetlerini dile getirirken, HDP’li kadınlar tüm kadınları Dersim Kadın Platformu’nun kentte 8 Mart günü saat 12.00’de “Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı örgütlü mücadeleye” sloganıyla düzenleyeceği etkinliğe davet etti.


ŞIRNAK

 TJA, “Li dijî Qirkirina Jinê Jiyanê, li dijî Tecrîdê Azadiyê Diparêzin” sloganıyla yaptığı 8 Mart çalışmalarına devam ediyor. Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde Beytüşşebap’ta düzenlenecek olan şölen öncesi kadınlar çarşı merkezinde esnaf ziyareti yaptı. Ardından  Elkê Mahallesi’ne geçen kadınlar, karanfil dağıttı. HDP Beytüşşebap Eşbaşkanı Beybun Aslan, yapılacak olan şölene katılım çağrısı yaptı.

Cizre ilçesinde de TJA'lılar, Gürsu (Aşê Şêxan), Yeşilyurt (Cinibrê) ve Bağlarbaşı (Serdehlê) köylerinde bulunan koçer kadınları ziyaret ederek karanfil dağıttı. Ardından Konak Mahallesi’nde pazar ziyareti gerçekleştiren kadınlar, karanfil dağıtarak 8 Mart'ı kutladı.