Kadınlardan ‘Yaşam hakkı için nöbet’ eylemi

Mersin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki göstermek için her Çarşamba iki saatlik “Yaşama Nöbeti” eylemi başlattı.

Mersin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesine tepki göstermek amacıyla üç ay boyunca her Çarşamba saat 16.00 ile 20.00 arasında 2 saatlik “Yaşama Nöbeti” eylemi başlattı. Yenişehir ilçesi Özgecan Aslan Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, “İstanbul Sözleşmesini mor çizgimizdir, vazgeçmiyoruz” pankartları açtı. “İstanbul Sözleşmesi bizimdir vazgeçmiyoruz”, "Erkek-devlet şiddetine son", "Kadın Cinayetleri Politiktir", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" dövizlerinin taşındığı eylemde “Erkek adalet değil gerçek adalet” ve “Öz savunma haktır yargılanamaz” sloganları atıldı.

Kadınlar, Yaşama Nöbeti öncesi basın açıklaması yaptı. Kadınlar adına açıklamayı Mersin Kadın Platformu üyesi Fatoş Sarıkaya okudu. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi ile ilgili kararı tanımadıklarını belirten Sarıkaya, tekrar ve tekrar hatırlatmak için nöbette olacaklarını söyledi. Günde en az 1 kadının öldürüldüğü, sistematik bir cinskırımının yaşandığını belirten Sarıkaya, "Biz kadınların, LGBTİ+ların ve çocukların yaşam güvencesi olan bu sözleşmeden vazgeçmeyeceğimizi bildirmek için nöbetteyiz. Devletin ve güvenlik güçlerinin korumakla yükümlü olduğu çocukların başına böyle bir şeyin gelmesini nasıl engelleyemedi? Bu ülkede yaşayan kadınlar ve LGBTİ+ ların en temel hakkı olan yaşam hakkını, devlete ve güvenlik güçlerine rağmen erkekler hangi cüretle elinden alabiliyor? Faillerin hesap vermesi gerekmez mi? İşi güvenliği sağlamak olan ilgili kurumların; işlerini neden doğru yapmadıklarının hesabını vermesi gerekmez mi? Adaleti ve toplumsal huzuru sağlaması gereken iktidarın hesap vermesi gerekmez mi?  Biz kadınlar bu hesapları sormak için nöbetteyiz" dedi.

Sarıkaya son olarak, “Kadınları, LGBTİ+ları ve çocukları yok sayan değerlere artık dur demek gerektiği için nöbetteyiz. Daha adil, daha eşit, daha iyi değerleri yazmamız gerektiği için nöbetteyiz. Eğer bu birilerini rahatsız ediyorsa, emin olun ki verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı hiç ama hiç üzgün değiliz. Tam aksine kararlıyız ve umutluyuz! İstanbul sözleşmesini sokaklarda kazandık, sokaklarda savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.