Kadınlardan zam tepkisi: Yoksulluk şiddeti derinleştiriyor

Yapılan zamlara tepki gösteren, Çiğli Kadın Platformu, zam artışının yoksulluğu, yoksulluğun da kadına şiddeti derinleştirdiğine dikkat çekerek, “Zamlar geri alınsın, ücretler arttırılsın” dedi. 

İzmir’de Çiğli Kadın Platformu, döviz kuru ve enflasyondaki artışla birlikte art arda gelen zamlara ilişkin "Zamlar geri alınsın, ücretler arttırılsın" şiarıyla Çiğli Kasaplar Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. 

“Geçinemiyoruz, isyandayız. Zamlar geri alınsın, ücretler arttırılsın” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini Nebahat Çelik okudu.

Çelik, artan zamlara tepki gösteren Çelik, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021 yılı enflasyonunun yüzde 36,08, Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre ise 2021 yılı enflasyonun yüzde 82,81 olduğuna dikkat çekti. Çelik, “Biz kadınlar ise gerçek enflasyonu her gün çarşı ve pazarda alamadığımız şeylerde yaşayarak görüyoruz. Dolar'ın bir gecede düşürülmesinden birileri vurgun vururken, bu düşme mal ve hizmet fiyatlarına yansıtılmamıştır. Dövizin düşmesinden de yükselmesinden de birileri kazançlı çıkarken, bu asla kadınlar, işçiler, köylüler, emekliler, küçük esnaf değildir” dedi.

‘YOKSULLUK ŞİDDETİ DERİNLEŞTİRİYOR’

1 Ocak 2022 itibarıyla elektriğe yüzde 52 ile yüzde 130, doğalgaza yüzde 25 ile yüzde 50 arasında zam yapıldığını belirten Çelik, “Bizler biliyoruz ki elektriğe, doğalgaza, akaryakıta, tünel ve köprülere zam yapılması diğer tüm tüketim mallarına zam yapılması demektir.  Bu zam furyasına karşılık ücretlere ve maaşlara yapılan artış, bu hükümetin, tek adam rejiminin tercihini kimden yana yaptığının açık göstergesidir. Her gün yapılan zamlardan, açlık ve yoksulluk sınırının altındaki maaşlardan  en çok biz kadınlar etkilenmekteyiz. Sadece yokluk ve yoksunluk değil şiddet de derinleşiyor. Çünkü geçim derdi, işsizlik ya da barınma sorunu yüzünden birçok kadın şiddet dolu hayatlara mahkum yaşıyor. Biz yoksulluktan, açlıktan, soğuktan çocuklarımız ölsün; sefaletten, işsizlikten insanlarımız intihar etsin istemiyoruz. Yoksulluk ve hayat pahalılığını durdurmak için başta kadınlar olmak üzere emekçileri koruyacak önlemler alınsın. Mal ve hizmetlere yapılan tüm zamlar geri alınsın ve yeni zamlar yapılmasın. Ücret ve maaşlar insanca yaşayacak bir düzeye getirilsin. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın” diye konuştu.