Kanlı 1 Mayıs’ta katledilen kadınlar anıldı

1 Mayıs 1977’de katledilen kadınlar Kazancı Yokuşu’nda anıldı: “1 Mayıs’ta her yerdeyiz.”

“Susmuyorum, korkmuyoruz, itaat etmiyorum” şiarıyla Taksim’de bir araya gelen kadın örgütleri, 1 Mayıs 1977’de katledilen kadınlar için Kazancı Yokuşu’nda anma etkinliği düzenledi. Polis ablukası altında gerçekleşen anmaya, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut da katıldı. Katledilen 9 kadının fotoğrafının taşıdığı anmada, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” yazılı pankart açıldı.

Anma kanlı 1 Mayıs’ta katledilenler için yapılan 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Kadın örgütleri adına ortak açıklama okuyan KESK İstanbul Şubeler Platformu üyesi Seher Göğerçin, kadın düşmanı politikalarını hız kesmeden sürdüren iktidarın, şimdi de salgın gerekçesiyle kadınların aile ve ev içine hapsedilmeye çalışıldığına işaret etti. Göğerçin, AKP’nin İstanbul Sözleşmesi bir gecede feshettiği gibi, kadın, çocuklar ve LBGTİ+ bireyler yönelik şiddetin en çok arttığı kapanma döneminde hiçbir önlem almadığını hatırlattı.

Gelinen noktada, kapalı kongre salonlarında virüsü yayma sorumsuzluğunun bedelinin işçi ve emekçilerden çıkartılmak istendiğini belirten Göğerçin, “Bizler sendikalı, işçi ve emekçi kadınlar olarak, erkek egemen sistemin bizleri ezmesine ve sömürmesine karşı, itirazımızı dillendirmek için, buradayız. Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir demek için 1 Mayıs'ta her yerdeyiz” vurgusunda bulundu.

Sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganlarını atan kadınların anması, Kazancı Yokuşu’na bırakılan karanfillerle son buldu.