'Kars'ta gasba zemin hazırlanıyor, sessiz kalmayacağız'-YENİLENDİ

Kars Belediyesi'nin AKP-MHP iktidarı ve yandaş basın tarafından hedef alınması birçok kentte protesto edildi.

İSTANBUL
HDP İstanbul Kadın Meclisi ve bileşenleri, Kars Belediyesi’nin iktidar ve medyası tarafından hedef alınmasını protesto etti. HDP İstanbul İl Örgütü binasında yapılan açıklamada, "Kadın kazanımlarından elinizi çekin, eşbaşkanlık mor çizgimizdir” yazılı pankart açıldı. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, SKM, SYK Kadın Meclisi, TJA, Devrimci Parti kadın temsilcilerinin katıldığı toplantıda açıklamayı HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut okudu.

'BELEDİYELERİ GASP ETTİ, YARDIMLARI ENGELLEDİ'

Bulut, AKP-MHP iktidarının HDP belediyelerine yönelik faşizan politikalarını aralıksız bir şekilde sürdürdüğünü vurgulayarak, tüm dünya Koronavirüs ile mücadele ederken, iktidarın 8 HDP’li belediyi gasp ettiğini hatırlattı. Bulut, iktidarın bununla da yetinmeyerek yardım kampanyalarını engellediğini; salgında dahi Kürtlerin kazanımlarına yönelik düşmanca politikalarından vazgeçmediğini kaydetti.
Bulut, savaş ve çözümsüzlük politikalarında ısrar eden AKP-MHP iktidarının, bir taraftan örtülü af yasasıyla kadın ve çocuklara yönelik suç işleyenleri serbest bırakırken, kayyum gasplarıyla kadın kurumlarını kapattığını belirtti. Kardeş Aile Kampanyası ile toplumsal dayanışma ağlarını geliştirdiklerini vurgulayan Bulut, şöyle devam etti:

'ŞİDDET İHBAR HATLARI, DAYANIŞLA AĞLARI KURDUK'

“Belediyelerimiz bünyesinde kurduğumuz kadına yönelik şiddet ihbar hatları ile kadınların ulaşabileceği mekanizmalar kurduk. Belediyelerimizin ellerindeki sınırlı imkanlarla halkın virüse karşı korunması için gerekli önlemleri aldık, yoksulluğun; özellikle kadın yoksulluğunun artmasıyla birlikte AKP iktidarının geliştirdiği 'muhtaç et yönet' siyasetine karşı kolektif yaşamın örülmesi için kooperatifler kurduk. Biz başardıkça AKP iktidarının başarısızlığı perdelenemeyecek duruma geldi, başarılarımız iktidarın yönetememe gerçekliğini ortaya çıkardı. İktidarın; militarist, milliyetçi siyasetinin karşısında alternatif olan halkçı, çoğulcu, kadın özgürlükçü, ekolojist yerel yönetimlerimiz başarı elde ettikçe daha büyük saldırıyla karşı karşıya kaldı. Bunun son örneğini; Kars Belediyemizde gördük. İktidarın kalemşorları tarafından algı operasyonlarıyla adına “haber” denilen spekülasyonlarla belediyelerimize saldırılar devam etmektedir.”

'GASP İÇİN ZEMİN HAZIRLIYORLAR'

Kars Belediyesi’ni gasp etmek için zemin hazırlandığına işaret eden Bulut, şunları kaydetti:
“Halklarıyla iç içe dayanışma içinde olan belediye eşbaşkanlarımız, Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen’e yapılan saldırıyı asla kabul etmiyoruz. Halkımızın iradesini, eşbaşkanlık sistemimizi meşruiyetini yitirmiş olan AKP iktidarına asla ezdirmeyeceğiz. Halkla birlikte çalışıp şeffaf belediyecilik örneği sergileyen, Kars Belediyemiz, halktan aldığı güvenle hizmet etmeye devam edecektir. Kadın düşmanı politikalarınıza boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Yeni bir belediyemizin siyasi bir darbeyle gasp edilmesine seyirci kalmayacağız!”

AMED
Özgür Kadın Hareketi (TJA), Kars Belediyesi’ne yönelik saldırılara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) il binasında düzenlenen basın toplantısına, HDP Amed milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun, Dersim Dağ’ın yanı sıra TJA aktivistleri katıldı. Basın toplantısına katılanlar maske takarak fiziki mesafe kuralına uydu.
Toplantıda konuşan TJA aktivisti Hatun Yıldız, AKP-MHP ittifakın Kürt ve kadın düşmanlığını daha da derinleştirdiğini, Kürt kadınlarının tüm dünyaya kazandırdığı eşbaşkanlık sisteminin kriminalize edildiğini belirtti.
Yıldız, Koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen, 40 yılı aşkın süre yaşanan savaşta hayatını kaybedenlerin mezarlarının tahrip edildiğini ve “sınır ötesi operasyon” adı altında siviller katledildiğini ifade etti. Yıldız, 31 Mart seçimleri ile halkın kayyumlardan geri aldığı belediyelerden şimdiye kadar 36’sının gasp edildiğini ve 8 belediyenin de özellikle salgın dönemi sürecinde gasp edildiğini hatırlattı.
Yıldız, özellikle HDP’nin hijyen ürünlerinin ücretsiz dağıtımı, kadınlarla ve halkla yürüttüğü kardeş aile dayanışma kampanyalarının hedef alındığını dile getirdi.
Yıldız, TJA’lı kadınlar olarak, kadın kazanımları için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti.

VAN
HDP Van Kadın Meclisi ve TJA bileşenleri, Kars Belediyesi'ne yönelik saldırılara tepki için açıklama yaptı. HDP il binasının bahçesinde yapılan açıklamayı HDP Van Kadın Meclisi Üyesi ve görevi gasp edilen Muradiye Belediyesi Eşbaşkanı Leyla Balkan okudu. Dersim Katliamı ve Ermeni Soykırımı’nı hatırlatılarak, devletin hakikat ile yüzleşme temelinde katledilenlerin ailelerinden ve Dersim halkından özür dilemesi gerektiğini ifade etti.
Kars Belediyesi'ne yönelik saldırılarla hedeflenenin eşbaşkanlık sistemi olduğuna dikkati çeken Balkan, “Eşbaşkanlık uygulamamız, haklılığını ve meşruluğunu toplumsal yaşamdan, uluslararası sözleşmelerden, anayasadan ve partimizin program ile tüzüğünden almaktadır" dedi.

ŞIRNAK
Şırnak'ın Cizre ilçesinde de HDP'li Kars Belediyesi'nin hedef gösterilmesi protesto edildi. HDP Cizre İlçe Örgütü'nün binasında, TJA öncülüğünde yapılan açıklamaya HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Adalet Fidan, görevi gasp edilen İdil Belediyesi Eşbaşkanı Songül Erden ilçe çok sayıda partili katıldı. HDP Şırnak il yöneticilerinden Zozan Aksu, birçok kentte yapılan açıklamalarda okunan ortak metni okudu. Aksu, açıklamasında üzerinden 83 yıl geçen Dersim Katliamı'nın yıldönümü nedeniyle yaşamını yitirenleri de andı.

İZMİR
HDP İzmir İl Kadın Meclisi, Kars Belediyesi'ne dönük saldırılara ilişkin açıklama yaptı. İl binası önünde yapılmak istenen açıklamaya polis engel oldu. İl binasında yapılan açıklamaya il Eş başkanı Bedriye Tekgür, Parti Meclis üyeleri Berna Çelik ve Hazal Karabay yani sıra il ve ilçe yönetimindeki kadınlar katıldı. Fiziki mesafeye dikkat edilen açıklamayı, kadınlar adına HDP Kadın Meclis Sözcüsü Serap Küçük okudu.

MUĞLA
HDP Muğla İl Örgütü, Kars Belediyesi’nin hedef gösterilmesine tepki göstermek amacıyla il binası önünde basın açıklaması düzenledi. “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” pankartının açıldığı açıklamayı HDP Muğla İl yöneticisi Sebahat Fırat okudu. Açıklamaya HDP Muğla il Eşbaşkanı Fulya Erdoğan, Ula, Ortaca, Menteşe ve Borum ilçe Eşbaşkanları, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Muğla İl meclisi temsileri ve HDP Genclik meclisi katıldı.

AYDIN
HDP Aydın İl Örgütü’nün konuya ilişkin açıklamasını İl Eşbaşkanı Ayşenur Vaizoğlu okudu. Parti Meclis Üyesi Ayfer Dermiel ve parti yöneticileri katıldı.

ADANA
HDP Adana Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), Kars Belediyesi'ne dönük saldırılara ilişkin parti binasında basın açıklaması yaptı. "Kars biziz, eşbaşkanlık mor çizgimizdir" pankartının açıldığı açıklamada, Kürtçe ve Türkçe ortak basın metni okundu. Metnin Kürtçesini Berivan Gökalp, Türkçesini de HDP Adana Kadın Meclisi Sözcüsü Saniye Seçkin okudu. Açıklamada ayrıca Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenler de anıldı.

MERSİN
HDP Mersin Kadın Meclisi ve TJA, Kars Belediyesi'ne dönük saldırılara ilişkin il binasında bir basın açıklaması yaptı. “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir, Kars irademizdir” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Mersin İl Eşsözcüsü Zahide Yavuz okudu. Açıklamada, Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenler de anıldı.

HATAY
HDP Hatay Kadın Meclisi de il binasındaki açıklamayla Kars Belediyesi'ne destek verdi. "Eşbaşbanlık mor çizgimizdir" pankartının açıldığı açıklamada, basın metnini HDP Hatay İl Eşbaşkanı Aysel Eşiyok okudu.

ANTALYA
HDP Antalya Kadın Meclisi de il binasında Kars Belediyesi'ne dönük saldırılara tepki gösterdi. "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir" dövizinin açıldığı açıklamada ortak basın metnini Tülin Üçdal okudu.

ANKARA
HDP Ankara İl Kadın Meclisi de partinin Çankaya İlçe Örgütü’nde açıklama yaptı. İl Kadın Meclisi Üyesi Deniz Akıl, halkla dayanışma içinde olan eşbaşkanlar Alaca ve Bilgen’e yapılan saldırıyı asla kabul etmediklerini belirterek, “Yeni bir belediyemizin siyasi bir darbeyle gasp edilmesine seyirci kalmayacağız” dedi.