Kayalük: İlla öldürülmem mi gerek

Şiddetin her türlüsünü gördüğü eşinden boşanmak istediği halde 4 yıldır mahkemenin çeşitli gerekçeler ile boşamadığı Meryem Kayalük, “İlla öldürülmem mi gerekiyor” diyerek isyan etti.

Adana’da yaşayan ve bir mağazada satış danışmanı olarak çalışan Meryem Kayalük, bundan 20 sene önce tır şoförlüğü yapan Ali Rıza Kayalük ile evlendi. Bu evliliğinden 3 kızı olan Kayalük, evlenmelerinden kısa bir süre sonra eşinden şiddet görmeye başladı. Evliliğinin ilerleyen zamanlarını şu şekilde anlattı:

İKİ EVLİLİK VAR AMA BOŞANMA YOK

“İlk zamanlarda normal bir evlilik olarak başladı. Ama sürekli kıskançlık krizleri ile sinirli yapısı ile hakaretler ve yıldırmalar başladı. O güne kadar benden başka biri ile de evli olduğunu bilmiyordum. Bir gün ilk karısı olan kadını da elinden tutup üst katımıza yerleştirdi. Ağladım. Boşanırım, dedim. Kadını ne boşadı ne geri götürdü. Babamın evine gittim. Ama ailem de sırt çevirdi. O zamanlar ikiz kızlarım vardı. Onlar için döndüm ve bu şekilde yaşamaya başladık. Gelen karısı hakkımda olur olmadık şeyler söyler, onun lafıyla da bu adam gelir beni döverdi.

POLİSTEN CESARET ALIYORLAR

Bana uyguladığı şiddetin kesinlikle bir sınırı yoktu. Önce tartaklamalar ile başlayan şiddet kolumun kırılmasına, üzerime kaynar su dökmelere kadar arttı. Bu da yetmedi, önce kablo ile saatlerce dövdüğü zamanlar oldu. En kötüsü ise karnımda 4 buçuk aylık bebekle yediğim dayaktı. Bebeğimi kaybettim. Artık ailemin yanımda olmayacağını bildiğimden direkt polise gitmeye karar verdim. Ve şikâyetçi oldum. Gençliğimin verdiği bir cahillik ve korku hali vardı. Kayın biraderimin gelip beni, 'o şikâyeti geri almazdan seni onlarca polisin içinden alır gene de öldürürüz. Sağ kalsan bile bir daha çocuklarının yüzünü göremezsin' şeklindeki tehdidinden sonra şikâyetimi geri aldım.”

‘EVDEN KAÇTIM AMA…’

Kayalük, 2003 yılında artık dayanamayarak kızlarını da alıp evden kaçtı. "1 yıl boyunca kimse bizden haber alamadı" diyen Kayalük, şunları ekledi: "Düzenimi kurmuştum. İş de bulmuştum evimi de tutmuştum. 1 yılın sonunda onun bir arkadaşının oğlu ile kızım aynı sınıfta okumaya başladı. O şekilde yerimizi öğrendiler, bu sefer araya iki tarafın da aileleri girdi ve yeniden barıştık. Çok geçmeden şiddet başladı."

‘HAKİM BOŞAMIYOR’

20 yıllık evliliğinde 3 defa boşanmak için girişimde bulunan Kayalük, bu defa boşanmaya kararlı. Yıllardır gördüğü şiddetin artık son bulmasını, kendisine yaşatılanların da karşılıksız bırakılmamasını isteyen Kayalük, şunları ifade etti: “Artık boşanmak istiyorum. Gördüğüm şiddetlerin de tehditlerin de son bulmasını istiyorum ama hakim 4 yıldır boşamıyor bizi. Dosyada yediğim her dayağın raporu, beni zorladığı hırsızlık kanıtları, uzaklaştırma kararları olmasına rağmen neden boşamıyor anlamıyorum. İlla öldürülmem mi gerekiyor? O zaman mı hatırlanacak adalet..."

“Bu ülkede kadın haklarının olduğunu düşünmüyorum” diyen Meryem Kayalük, kâğıt üzerinde var olan kadın haklarının fiili olarak da karşılanmasını istedi.