KCDP: 2018’de 440 kadın katledildi

2018 Veri Raporu’nu kamuoyu ile paylaşan KCDP, 440 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, 317 kadına da cinsel şiddet uygulandığı vurgulandı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2018 Veri Raporu'nu kamuoyu ile paylaştı. Hazırlanan raporda, geçtiğimiz yıllara göre 2018 yılında kadın cinayetlerinin arttığı belirtildi. Raporda, 2018 yılında 440 kadının erkek şiddeti ile hayatını kaybettiği belirtildi. Raporda, "Özellikle haklarımıza yönelik saldırıların artması OHAL ile birlikte artan şiddet politikaları ile kadın cinayetleri de paralel olarak artış göstermeye devam etti. Sonlandırılmayan OHAL dönemi ile birlikte sürdürülen savaş politikaları kadın cinayetinde vahşetin daha da artmasına sebep oldu; kadın cinayetlerinde faili belli olmayan cinayetlerle bu sene daha fazla karşılaştık. Koruma altında kadınlar öldürüldü. Yaş aralığı düştü, çocuklar da öldürüldü. 2018 yılında kadın cinayetinin artmasının başlıca nedenleri; devletin kadın cinayeti ve kadına yönelik şiddete karşı önlem almak yerine daha çok artıracak uygulama ve yasaları getirmeye çalışması, var olan kanun ve sözleşmelere uymamasıdır. Kadına karşı şiddetin, kadın cinayetlerinin ve çocuk istismarının durdurulması için önerilerimize rağmen bu sene Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birleştirildi, buna karşı Kadın Meclisleri 'Kadın Bakanlığı Yoksa Biz Varız' şeklinde açıklama yaptı. 2018 kadınların örgütlü mücadelesinin de arttığı bir yıl oldu. Türkiye’nin dört bir yanından 500’den fazla kadının katıldığı ve 'Kadınlar durmayacak' dediği Türkiye Kadın Meclisi’nin toplandığı Mart ayında senenin en düşük kadın cinayeti yaşandı" ifadeleri kullanıldı.

"Artan kadın cinayeti, çocuk istismarı ve cinsel şiddete rağmen kadın mücadelesinin sürdüğü bir yılı geride bıraktık" denilen raporda, Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’ne göre kadın cinayeti verilerinin derlenmesi ve nedenlerinin açığa çıkartılmasının devletin görevi olduğu vurgulandı.

Raporda, 2018 yılında bin 217 çocuk istismarının basına yansıdığı ve 26 çocuğun öldürüldüğü kaydedildi.

Her ne kadar basında bin 217 çocuğun istismara yer aldığına yönelik bilgiler olsa da gerçek bilginin bunun çok çok üzerinde olduğuna yer verilen raporda, "Çocuklar bulundukları her alanda kaldıkları yurtlarda, okullarda öğretmenleri, okul çalışanları tarafından, evlerinde en yakınları tarafından istismar edildiler. Aralık ayında ise 9 çocuğun istismara uğradığını basında gördük. Cinsel istismara uğradıkları babalarının cezaevinden çıkması ihtimalini öğrenince iki kız kardeş intihar girişiminde bulundu. İki kız kardeş, devletin kendilerine sahip çıkmadığını belirtti ve savcılıktaki ifadeleri ile hastane raporlarının değiştirildiğini söylediler. 2016 yılında öldürülen 26 çocuğun 11'i babaları tarafından öldürüldü. Erkekler 6 çocuğu annesi ile birlikte öldürdü, 5 çocuk baba şiddetine maruz kalarak öldürüldü. 3 Çocuğun da istismar edildikten sonra öldürüldüğü açığa çıktı" ifadelerine yer verildi.

Çocuk istismarının önlenebileceğine yer verilen raporda, "Çocuk istismarlarının ve cinayetlerin artarken devlet görevini yapmalı ve Uluslararası Lanzarote Sözleşmesi, Çocuk Koruma Kanunu ve Yönetmeliği, Çocuk Koruma Hizmetlerinde Koordinasyon Strateji Belgesi uygulanmalıdır. Her kamu kurum ve kuruluşun görevlileri ve her birey, risk faktörlerini sosyal hizmetler müdürlüklerine bildirmelidir. Kendisine bildirilen kurum, olaylar hakkında gerekli araştırmayı derhal yapmak zorundadır" denildi.

2018 yılında 317, Aralık ayında 27 kadının cinsel şiddete uğradığına yer verilen raporda, "Kadınlara yönelik saldırılarda cinsel şiddet de azalmıyor. Kadınlar bu şiddet karşısında kendi yöntemleriyle korunmaya çalışıyor. Cinsel şiddet en çok kamuya açık alanlarda, sokakta ve toplu taşıma araçlarında gerçekleşiyor. Kadınların en az 142’si saldırıya kamuya açık alanlarda ve özellikle tanımadığı erkekler tarafından cinsel şiddete maruz kaldı" denildi.

Raporun devamında şu ifadelere yer verildi: "Kadınların 105’i kendi hayatına dair karar almak, 16’sı boşanmak istediği için öldürülürken; 131 şüpheli ölüm ve 134 tespit edilemeyen kadın cinayeti gerçekleşti. Bir yıl içerisinde en çok kadın cinayetinin gerçekleştiği iller; İstanbul’da 64, Antalya’da 24, Bursa’da 23, İzmir’de 19, Adana’da 15, Gaziantep’te 13, Konya’da 12 şeklinde oldu.

2018 yılı içerisinde öldürülen kadınların koruması yok ya da tespit edilemiyor. Kadına yönelik şiddette en büyük çözüm olan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 sayılı Koruma Kanunu etkin uygulanmıyor. Şiddete uğrayan kadını korumak için saldırgana en az 1 ay uzaklaştırma kararı çıkartılması; kadına barınak sağlanması; kadına yeni kimlik verilmesi gibi birçok düzenlemeyi içeren 6284 etkin uygulanmış olsaydı bugün kadınlar yaşıyor olacaktı. 6284’ün yürürlüğe girdiği 2011 yılında en az kadın cinayeti yaşanmışken 6284’ün saldırıya uğradığı 2018 yılında en yüksek sayıya ulaşması tesadüf değil. Bu yıl kadınlar 6284’ün bazı basın organlarında 'aile yıkan, yuva bozan' diye karalamasına karşı '6284 kadınlar için can simididir' diyerek meydanlardaydı.

Kadın cinayetlerinde öldürülen kadınların yaş aralığı düştü. Bu yıl 15-18 ve 19-25 yaş arasında toplam 59 kadın öldürüldü. Kadınlar liselerde, üniversitelerde, iş yerlerinde şiddete karşı tepki gösterdi.

2018 yılında verilen mücadele ile birlikte çokça kadın feminizmle tanıştı. En fazla üniversiteli kadınlar mücadeleyi anlamaya ve mücadeleye katılmaya dönük çabası gözlemlendi. Üniversiteli kadınlar kendi üniversitelerinde Üniversite Kadın Meclisleri’ni kurdu ve bu sayede üniversiteli kadınların örgütlenmesi arttı."